пʼятниця, 04 травня 2018 11:45

У справі Скрипаля з'явилися важливі факти про "Новачок"

У справі Скрипаля  з'явилися важливі факти про "Новачок"
Для отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері використовувалося від 50 до 100 грамів рідкої отрути "Новачок". Фото: Reuters .

Голова Організації із заборони хімічної зброї Ахмет Узюмджю заявив, що для отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері використовувалося від 50 до 100 грамів рідкої отрути "Новачок".

Ця кількість свідчить про те, що отрута майже напевно була виготовлена для використання як зброя. А не для лабораторних досліджень, пише The New York Times.

"У дослідницьких цілях або для захисту вам треба було б, наприклад, від 5 до 10 грамів. Однак в Солсбері міг бути застосований навіть більший об'єм, точна кількість невідома. Це може бути 50, 100 грамів, що перевищує об'єм для досліджень або захисту", – сказав Ахмет Узюмджю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земан "перевів стрілки" на Чехію: У нас вироблявся газ "Новачок"

Узюмджю зазначив, що має намір внести "Новачок" в список хімзброї, за якою стежитимуть фахівці ОЗХЗ. Країни, які підписали Конвенцію про заборону хімічної зброї, повинні будуть задекларувати виробництво або зберігання цієї речовини, якщо її об'єм перевищує 5-10 грамів. Крім того, вони будуть зобов'язані створити антидот.

4 березня у британському місті Солсбері отруїли колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля. Разом з ним було отруєно і його 33-річну доньку Юлію.

12 березня прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що Скрипаль міг бути отруєним розробленою Росією бойовою нервово-паралітичною речовиною "Новачок".

12 березня Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила використання "Новачка" в отруєнні Скрипалів.

Зараз ви читаєте новину «У справі Скрипаля з'явилися важливі факти про "Новачок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути