середа, 12 квітня 2023 17:20

Спецтема: Війна Росії проти України

У розвідці США думали про наслідки можливого удару України по Кремлю – ЗМІ

У розвідці США думали про наслідки можливого удару України по Кремлю – ЗМІ
У Вашингтоні не хочуть, щоб Україна била по Москві. Фото: eastnews.ua

Розвідувальне управління Міністерства оборони США розглядало малоймовірні сценарії розвитку війни в Україні.

Про це стало відомо із секретних розвідувальних документів від 24 лютого 2023 року, які отримала The New York Times.

"Аналіз Розвідувального управління Міністерства оборони США через рік від початку повномасштабної війни, окреслює чотири сценарії "диких карт", – йдеться у повідомленні.

Такі сценарії покликані допомогти офіцерам, політикам або законодавцям обміркувати можливі наслідки великих подій, оцінюючи варіанти дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін подвоїв зусилля": розвідка США заявила про переломний момент у війн

Гіпотетичні сценарії включають смерть російського президента Володимира Путіна та президента України Володимира Зеленського, зміну керівництва у Збройних силах Росії та удар України по Кремлю. Кожна з таких ситуацій може потенційно призвести до ескалації в Україні, завершення війни шляхом переговорів або ж не мати суттєвого впливу на хід війни.

У документах йдеться, що удар по Кремлю може призвести до ескалації. Путін у відповідь на суспільний резонанс розпочне повномасштабну мобілізацію і розгляне можливість застосування тактичної ядерної зброї. Або ж побоювання громадськості можуть змусити його піти на переговори.

"Адміністрація Байдена особливо занепокоєна можливим ударом по Москві з боку України, оскільки це може спричинити різку ескалацію з боку Росії. Небезпека такого удару з боку України є однією з причин, чому Сполучені Штати неохоче надають Києву ракети більшої дальності", – повідомили у NYT.

Міністр оборони США Ллойд Остін оцінив готовність України до великого контрнаступу. За його словами, наша держава вже має багато можливостей, щоб досягти успіху.

Постійний представник США при НАТО Джуліан Сміт заявляла, що початок контрнаступу України очікується "найближчими тижнями".

Зараз ви читаєте новину «У розвідці США думали про наслідки можливого удару України по Кремлю – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути