Ексклюзиви
вівторок, 28 травня 2024 16:22

У Росії планують випускати 6 тис. дронів Shahed на рік

У Росії планують випускати 6 тис. дронів Shahed на рік
Дрони виготовляють в економічній зоні "Алабуга" у Татарстані. Фото: eastnews.ua

У Росії збираються випускати 6 тис. ударних безпілотників типу Shahed на рік.

Їх планують виробляти на заводі в економічній зоні "Алабуга" у Татарстані, пише Wall Street Journal.

Ці дані випливають з контракту між російським керівництвом заводу та його партнерами з Ірану. Документ щодо цього виявили хакери з угруповання Prana Network. Вони заявили про злам пошти, пов'язаної з Корпусом вартових Ісламської революції. Два радники британського уряду підтвердили ці дані журналістам.

У лондонському Міжнародному інституті стратегічних досліджень (IISS) вказали, наприкінці квітня працівники заводу випередили свій виробничий графік, поставивши 4500 обіцяних Shahed.

WSJ пише, що росіяни уклали угоду щодо будівництва заводу з виробництва безпілотників наприкінці 2022 року під час відвідин Тегерана. Російські підприємці запропонували вигідну пропозицію у $1,7 млрд. Цю суму частково виплачували золотими злитками. Ці дані підтвердили представники служби безпеки США.

Росія зараз здатна виробляти власні боєголовки і не чекати на іранські. Про це сказав Генрі Томпсон - колишній співробітник заводу, експерт з безпілотників, який раніше працював в ООН. Він проаналізував знайдені в Україні уламки дронів та дійшов висновку, що новіші версії Shahed виготовили у Росії.

За даними журналістів для збирання перших серій російських дронів "Альбатрос" залучали студентів із технічних коледжів, але цього не вистачало. Росіяни взялись набирати учениць з Африки, які досягли успіхів у наукових предметах у середній школі. Їх набирали зокрема в Уганді.

Їм пропонували кваліфіковану роботу з оплатою, втричі більшою за заробітну плату в Уганді, авіаквитки, безплатне житло та диплом університету, щоб приєднатися до програми роботи й навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ця штука пролетіла 1250 км і вразила ціль у Петербурзі. Це зроблено в Україні - Камишін

Працівниць вербували угандійські шкільні вчителі, адміністратори та лідери студентських груп.

Один із рекрутерів та заступник директора середньої школи в Лубірі Джозеф Казібве сказав WSJ, що не знав про участь студенток у зборі дронів.

"Наша робота полягає в тому, щоб визначити відповідних кандидатів і знайти їх. Після цього росіяни беруть на себе повну відповідальність за процес. Вони не діляться з нами своїми критеріями найму, і ми не знаємо, як і кого вони зрештою обирають", - сказав він.

Уже більше тисячі жінок поїхали до вільної економічної зони "Алабуга" з усієї Африки.

2 квітня відбулися удари дронів по заводах у Республіці Татарстан Російської Федерації.

У Єлабузі РФ знаходиться так звана особлива економічна зона "Алабуга", де росіяни виробляють ударні безпілотники типу Shahed. У Нижньокамську був удар по нафтопереробному заводу.

У ніч на 9 квітня дрони вдарили по навчальному авіаційному центру у Воронезькій області РФ.

Зараз ви читаєте новину «У Росії планують випускати 6 тис. дронів Shahed на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути