середа, 10 травня 2023 13:12

У Польщі офіційно перейменували російський Калінінград

У Польщі офіційно перейменували російський Калінінград
Поляки тепер називатимуть Калінінград Крулевцем. Фото: lb.ua

У Польщі офіційно перейменували російське місто Калінінград та Калінінградську область.

Таке рішення ухвалила комісія зі стандартизації географічних назв за межами Польщі, що діє при Головній геодезичній службі країни, повідомляє Rzeczpospolita.

Відповідне комюніке опублікували 9 травня. Для міста з російською назвою Калінінград тепер рекомендують уживати лише польську назву Крулевець. А для адміністративної одиниці, в якій розташоване місто, ‒ польську назву Крулевецька область.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни побоюються, що на Кавказі та в Калінінграді спалахнуть бої

У комісії наголосили, що це місто відоме в Польщі під своєю традиційною назвою Крулевець (Królewiec). А його нинішня російська назва є штучною та не пов'язана ні з містом, ні з областю.

"Факт присвоєння великому місту поблизу польських кордонів імені Калініна, злочинця, співвідповідального, серед іншого, за ухвалення рішення про масове вбивство поляків (Катинський розстріл), має в Польщі емоційний, негативний характер", – йдеться у заяві.

Комісія також зазначила, що "нинішня російська назва міста є елементом російського символічного простору, нав'язаного також аудиторії за межами країни".

"Події, пов'язані з російським вторгненням в Україну, нав'язуванням так званого "русского мира", веденням Росією інформаційної війни, змушують нас по-іншому поглянути на питання нав'язаних назв, які викликають великі суперечки і не зустрічають схвалення в Польщі", – йдеться у комюніке.

На польсько-російському кордоні біля Калінінграда посилять заходи безпеки. За словами віцепрем'єр-міністра і глави міністерства національної оборони Польщі Маріуша Блащака, там, зокрема, збудують тимчасове загородження.

У грудні минулого року нижня палата польського парламенту прийняла резолюцію, якою назвала Росію країною, яка підтримує тероризм.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі офіційно перейменували російський Калінінград». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути