пʼятниця, 07 жовтня 2022 09:30

Спецтема: Війна Росії проти України

У МВФ заявили про кардинальне зрушення світової економіки

У МВФ заявили про кардинальне зрушення світової економіки
Міжнародний валютний фонд знизить прогноз зростання світової економіки на 2,9% 2023 року. Фото: pixabay.com

Міжнародний валютний фонд знизить прогноз зростання світової економіки на 2,9% 2023 року.

Погіршення ситуації відбудеться за рахунок війни Російської Федерації проти України, пандемії коронавірусу та кліматичних катастроф. Світова економіка фактично перейде від "відносної передбачуваності до світу з великою крихкістю". Про це заявила директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва, передає Al Jazeera.

"Ми переживаємо фундаментальне зрушення у світовій економіці, від світу відносної передбачуваності до світу з більшою крихкістю – більшою невизначеністю, вищою економічною волатильністю", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призначили нову голову місії МВФ в Україні

Розвиток великих економік, як-от Сполучених Штатів, Китаю та Євросоюзу, уповільнюються. Це призводить до зниження світового попиту. Внаслідок страждають і країни, що розвиваються. Все це відбувається на тлі значного подорожчання продуктів та енергоносіїв.

За наступні три роки (до 2026 року) обсяг світового ВВП знизиться на $4 трлн, підрахували у МВФ. Ця сума відповідає ВВП Німеччини, одній із найбільших економік МВФ. Фактично, вторгнення РФ в Україну на тлі накопичених проблем через пандемію коронавірусу спровокувало масштабну світову економічну кризу.

Аналітики Scope Ratings раніше у звіті спрогнозували, що економіка Росії внаслідок санкцій відновлюватиметься щонайменше протягом восьми років. Однак РФ також завдала масштабного удару і по економіках інших країн. Вона перестала продавати газ до ЄС, порушивши свої зобов'язання. Крім того, на якийсь час повністю заблокувала морський експорт з України, а на цей момент – значно його обмежила.

Наступного року Україна планує отримати від МВФ, США і Євросоюзу майже $38 млрд для покриття дефіциту держбюджету. До кінця цього року Україна отримає $1,4 млрд від МВФ.

З початку повномасштабної російської агресії проти України бюджет найбільше коштів отримав від західних партнерів. Минулого тижня Кабінет міністрів схвалив проєкт державного бюджету на 2023 рік.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Кристаліною Георгієвою. Домовилися про початок роботи місії фонду у жовтні.

Зараз ви читаєте новину «У МВФ заявили про кардинальне зрушення світової економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути