понеділок, 06 березня 2023 18:03

Спецтема: Війна Росії проти України

У "Мачулищах" поновили GPS-перешкоди після атаки дронами

У "Мачулищах" поновили GPS-перешкоди після атаки дронами
У Білорусі повідомляють про роботу засобів радіоелектронної боротьби. Фото: Pexels

У районі аеродрому "Мащулищі" можуть працювати засоби радіоелектронної боротьби.

Там є перешкоди з GPS. Втручання розпочалося 27 лютого, наступного дня після вибухів на летовищі, передає MOTOLKO help.

Можливо, таким чином хотіли убезпечитись від дронів. Але 28 лютого втручання зникло та знову з'явилося 4 березня.

"Редакція звернула увагу, що на північному сході Мінська знову, після тривалої паузи, спостерігається сильна електромагнітна інтерференція сигналів GPS/GLONASS. Іншими словами, на карті точності GPS-координат видно, що в районі Мінська знову почалися перешкоди в роботі навігаційних систем. Тобто координати, які, наприклад, літак отримує по GPS/GLONASS, не збігаються з його реальним місцем розташування", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підірваний літак в Мачулищах мав вирішальне значення для РФ – британська розвідка

У березні 2022 року повідомляли, що біля національного аеропорту "Мінськ" може бути розташований командний центр білоруського угруповування Збройних сил РФ "Майданчик 400. Купол". Там розміщена система РЕБ, яка працювала від 22 березня 2022-го до відступу окупантів з київського напрямку.

Перешкоди можуть вказувати, що РЕБ знову увімкнули. Систему могли встановити й у районі аеродрому "Мащулищі". Карта точності заснована на даних від цивільних літаків. Насамперед тих, що літають на низькій висоті. Тому найповніші дані отримують із сектору в районі Національного аеропорту "Мінськ", де літаки злітають та сідають.

"Над Мащулищами ж, якщо літаки і злітають, то на ешелонах над зоною дії РЕБ. А цивільна мала авіація перебазована в лютому 2023-го з цього аеродрому на інші аеродроми Білорусі", – підсумували у повідомленні.

26 лютого стало відомо, що на військовому аеродромі "Мачулищі" в Білорусі вранці лунали вибухи. З'явилася також інформація про пошкоджений російський літак.

Представник ініціативи Bypol Олександр Азаров повідомив, що за цим стоять білоруські партизани. За його словами, учасники ймовірної диверсії в Мачулищах залишили Білорусь і зараз перебувають у безпеці.

Через добу після ймовірного інциденту на військовому аеродромі в селищі Мачулищі білоруські прикордонники значно посилили контроль виїзду з країни.

Російська та білоруська влади інцидент публічно не коментували.

Зараз ви читаєте новину «У "Мачулищах" поновили GPS-перешкоди після атаки дронами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути