Ексклюзиви
субота, 24 липня 2021 07:00

У горах знайшли чудо світу

У горах знайшли чудо світу
Вид на Мачу-Пікчу - найважливіше туристичний напрямок Перу / Getty Images

24 липня 1911 року американський археолог Хірам Бінгхем вперше побачив руїни Мачу-Пікчу - стародавнього поселення інків в Перу, яке зараз є одним з найпопулярніших туристичних напрямків у світі.

Захований в скелястій сільській місцевості на північний захід від столиці імперії інків, міста Куско, Мачу-Пікчу, як вважають, був літнім притулком для лідерів інків. Їх цивілізація була практично повністю знищена іспанськими загарбниками в XVI столітті. Через сотні років про існування міста знали тільки селяни, які жили в цьому районі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людство вибере нові Сім Чудес світу

Збудоване місто, швидше за все, в XV столітті, і назване на честь гори Мачу-Пікчу. Це диво інженерної думки інків. У цитаделі, що знаходиться на висоті 400 м над каньйоном річки Урубамба, розташовувалися політичні, релігійні та військові об'єкти. Забудована площа становить 530 м в довжину і 200 м в ширину і включає не менше 172 огороджень. Комплекс чітко розділений на дві великі зони: сільськогосподарську і міську, розділені стіною, ровом і сходами, між високими піками Мачу-Пікчу (стара гора) і Уайна-Пікчу (нова гора).

Улітку 1911 року Бінгхем прибув в той район з невеликою групою дослідників в пошуках знаменитих "загублених" міст інків. Подорожуючи пішки і на мулі, він і його команда вирушили з Куско в долину Урубамба, де місцевий фермер розповів про руїни, розташовані на вершині прилеглої гори. Фермер назвав гору Мачу-Пікчу, що на мові кечуа означало "Стара гора".

На наступний день, 24 липня, після важкого підйому на гірський хребет в холодну погоду з мжичкою археолог зустрів невелику групу селян, які показали залишок шляху. Під керівництвом 11-річного хлопчика Бінгхем вперше побачив складну мережу кам'яних терас, що позначають вхід в Мачу-Пікчу.

Схвильований Бінгхем поширив інформацію про своє відкриття в бестселері, чим послав орди нетерплячих туристів, що стікаються в Перу, щоб слідувати по його стопах по стежці інків.

Сьогодні понад 300 тис осіб проходять через Мачу-Пікчу щороку, долаючи перешкоди, щоб побачити захід сонця над високими кам'яними пам'ятниками і помилуватися таємничою пишністю одного з найвідоміших в світі рукотворних чудес.

Територія навколо міста в 1981 році була проголошена історичним заповідником, який в 1983 році внесли до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2007 році Мачу-Пікчу удостоєний звання Нового чуда світу.

Зараз ви читаєте новину «У горах знайшли чудо світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути