середа, 18 жовтня 2006 11:18

Людство вибере нові Сім Чудес світу

 

Спеціальна комісія, у яку входить колишній генеральний директор ЮНЕСКО професор Федеріко Мейор почали втілювати у життя новий проект під назвою "Нові Сім Чудес". Суть полягає у тому, що шляхом голосування усі бажаючі зможуть зробити вибір на користь тієї чи іншої визначної культурної пам"ятки. Ті об"єкти, які увійдуть у сімку, стануть новими сімома чудесами світу.

Комісія відібрала з 200 визначних пам"яток список з 21 об"єкта. З "класичних" чудес світу залишиться тільки одне - піраміда Хеопса в Гізі. Єдиним критерієм, за яким відсіювали "кандидатів" була така умова, що усі пам"ятки мали бути збудованими та відкритими до 2000 року. Результати голосування оголосять привселюдно 7 липня 2007 року в Лісабоні.

На інтернет-сайті швейцарського некомерційного фонду "Нові Сім Чудес", що займається збереженням історичних пам"яток, уже проголосувало понад 20 млн осіб, значна частина яких віддала свої голоси за індійський Тадж Махал, Велику Стіну і перуанське древнє місто Інків Мачу Пікчу.

Потрапив у список визначних пам"яток планетарного масштабу і російський об"єкт - московський Кремль і Покровський собор (Василя Блаженного). Українські визначні пам"ятки в список нових Семи Чудес світу не потрапили.

Нагадаємо, що "класичні" Сім Чудес світу включають Піраміду Хеопса в Гізі, Висячі сади Семіраміди, Храм Артеміди в Ефесі, Статую Зевса Олімпійського, Мавзолей у Галікарнасі, Колос Родоський і Олександрійський маяк на острові Фарос.

Список номінантів на звання Нових Чудес світу:

Акрополь, Афіни, Греція;

Альгамбра, Гранада, Іспанія;

Ангкорський храм, Камбоджа;

Ацтеківське місто Чичен-Ітца, Юкатан, Мексика;

Велика Стіна, Китай;

Місто Тімбукту, Малі;

Древнє місто Петра, Йорданія;

Замок Нойшвайштайн, Німеччина;

Будинок Сіднейского оперного театру, Австралія;

Колізей, Рим;

Мачу Пікчу, Перу;

Московський Кремль / Покровський собор, Москва;

Піраміда Хеопса в Гізі, Єгипет;

Статуї острова Пасхи, Чилі;

Статуя Свободи, Нью-Йорк;

Статуя Христа Спасителя, Ріо-де-Жанейро, Бразилія;

Стоунхендж, Еймсбері, Велика Британія;

Тадж Махал, Агра, Індія;

Харм Кіоміцу, Кіото, Японія;

Храм Святої Софії, Стамбул, Туреччина;

Ейфелева вежа, Париж.

За матеріалами Кореспондент, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Людство вибере нові Сім Чудес світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі