понеділок, 18 березня 2019 12:50

"У 10 разів потужніший за вибух атомної бомби в Хіросімі", - в атмосферу Землі врізався метеорит

"У 10 разів потужніший за вибух атомної бомби в Хіросімі", - в атмосферу Землі врізався метеорит
18 грудня метеор увійшов в атмосферу Землі. Фото:ichef.bbci.co.uk

У грудні 2018 року в атмосфері Землі вибухнув величезний метеор, але цього ніхто не помітив.

За останні 30 років цей вибух був одним з найпотужніших, - повідомили в NASA.

Водночас вчені вважають вибух найбільшим після падіння метеорита в Челябінську шість років тому. Космічне тіло впало у Берингове море, тому цього довго не помічали. Припускають, що його вибух був у 10 разів потужнішим за вибух атомної бомби в Хіросімі. 18 грудня метеор увійшов в атмосферу Землі на швидкості 32 км/сек і рухався по траєкторії під кутом 7 градусів. Він вибухнув, коли був на відстані приблизно 25,6 кілометра від поверхні планети. Сила вибуху - 173 кілотонни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як на Росію впав метеорит

"Вибух стався над Беринговим морем - саме тому ми не спостерігали такого ефекту, як у випадку з Челябінськом, коли це обговорювали в усіх новинах", - каже працівниця NASA Келлі Фаст.

"Для нашої безпеки і захисту це добре, що на Землі є багато води", - додає вона.

Ще один працівник аерокосмічного агентства Ліндлі Джонсон каже, що вибух стався неподалік зони, в якій літають комерційні літаки з Північної Америки в напрямку Азії.

NASA одразу зв'язувалася з різними авіакомпаніями, аби з'ясувати, чи бачили їхні пілоти якісь ознаки вибуху метеора. 2005 року Конгрес США поставив перед NASA завдання: до 2020 року виявити 90% астероїдів, що перебувають поблизу Землі і мають розмір понад 140 метрів.
Астероїди такого розміру є особливо небезпечними. Наслідки їхнього зіткнення з поверхнею Землі можуть бути дуже серйозними.

Втім, дослідники NASA кажуть, що виконати поставлене завдання до 2020 року точно не вдасться. Їм знадобиться для цього ще принаймні 30 років.
Щойно фахівці виявляють той чи інший об'єкт, вони вираховують, у який регіон Землі він може впасти.

Важливо покращувати інструменти відслідковування таких об'єктів. Треба припинити покладатися виключно на наземні телескопи, натомість розвивати космічні обсерваторії.

Наразі триває робота над проектом телескопу NeoCam, який мають запустити у космос. Саме він буде виявляти астероїди розміром понад 140 метрів, які можуть загрожувати Землі.

В українських Карпатах впав метеорит. Космічний камінь налякав жителів високогірного села Замагора Івано-Франківської області.

Зараз ви читаєте новину «"У 10 разів потужніший за вибух атомної бомби в Хіросімі", - в атмосферу Землі врізався метеорит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути