четвер, 21 грудня 2017 13:28

Трамп погрожує країнам, які не підтримують його в ООН

Трамп погрожує країнам, які не підтримують його в ООН
Трамп хочет припинити фінансування країн, котрі не визнають Єрусалим столицею Ізраїлю

Президент США Дональд Трамп погрожує припинити надання допомоги країнам, які під час голосування в Генасамблеї ООН відмовляться визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Голосування призначили на четвер, 21 грудня, повідомляє New York Times.

"Всі ці країни, які беруть наші гроші, а потім голосують проти нас у Раді Безпеки або, потенційно, на Генасамблеї - вони беруть сотні мільйонів доларів і навіть мільярди доларів, а потім голосують проти нас," - заявив Трамп на засіданні кабінета міністрів.

"Ми спостерігаємо за їх голосуванням. Хай вони проголосують проти нас — і ми багато зекономимо", - додав Трамп.

Експерти розгубилися: частина фінансування дійсно знаходиться в руках Трампа, але долю інших траншів визначає Сенат. Аби одноосібно блокувати міжнародну допомогу, президенту доведеться змінити законодавство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

У понеділок, 18 грудня, представник США в Радбезі ООН скористався своїм правом вето і заблокував заяву, яку прийняли інші 14 членів. Проект заяви вніс Єгипет. У ній містився заклик до американської адміністрації відкликати своє рішення по Єрусалиму.

Експерти припускають, що у Генасамблеї ООН співвідношення між прихильниками та опонентами США буде приблизно таке ж — Америка програє.

8 грудня Україна підтримала проект резолюції Ради Безпеки ООН. У ньому заперечується визнання Єрусалима. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив: Україна виступає за дотримання міжнародних правових норм. Українські представники в ООН заявили, що статус Єрусалиму має визначити переговорний процес. Також статус міста має відповідати резолюцій Ради Безпеки ООН.

Зараз ви читаєте новину «Трамп погрожує країнам, які не підтримують його в ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути