Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2024 17:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Трамп та Путін небезпечні для Європи, потрібно замислитися про самозахист - The Guardian

Трамп та Путін небезпечні для Європи, потрібно замислитися про самозахист - The Guardian
Якщо Дональда Трампа оберуть президентом США, він може проігнорувати ймовірну агресію Росії проти НАТО. Фото: Кремлин.рф

Першим пріорітетом Європи має бути Україна, другим - збільшення витрат на оборону і її покращення, а третім - ядерне стримування.

30 серпня 1954 року голосуванням у Національних зборах Франції був знищений проєкт Європейського оборонного товариства. Інтеграція на континенті продовжилася навколо економічного співтовариства, а європейська безпека була побудована навколо НАТО, яке очолює США. Але тепер, коли російський президент Володимир Путін наступає зі сходу, а кандидат у президенти США Дональд Трамп погрожує із заходу, настав час переглянути ідею самозахисту Європи, пише The Guardian.

70 років тому історичні обставини були іншими, але і тоді і зараз ключовим рушієм європейської оборонної ініціативи була агресивна Москва. У США прагнули більше зосередитись на загрозах Китаю. Тоді це була Корейська війна, яка розпочалась 1950 року.

Європа залежить у питаннях оборони від НАТО, а сам Альянс - від надійності гарантій за статтею п'ятою з боку США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну потрібна перемога Трампа - колишній директор ЦРУ

"Надійність є ключовим словом для стримування, як довіра для фінансових ринків. Строго кажучи, стаття п'ята лише зобов'язує члена НАТО вживати "таких заходів, які він вважатиме необхідними, включаючи застосування збройної сили", якщо союзник зазнає нападу. Тож де буде Європа, якщо президент Трамп не "вважатиме за необхідне" захищати Естонію? Або, перед цим, якщо Путін більше не віритиме - можливо, прорахувавшись, як у випадку з Україною, - що Вашингтон зробить це", - йдеться у статті.

Європі терміново необхідно збільшити поставки боєприпасів і зброї Україні. Потрібно також розширити тренування української армії, щоб армія могла фактично переломити хід війни 2025 року. Це має бути метою Європи, навіть якщо Трамп призупинить підтримку і спробує укласти угоду з Путіним.

Збільшення європейських оборонних витрат на практиці буде означати більше бізнесу для США. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своєму виступі минулого місяця у Heritage Foundation сказав, американські виробники озброєнь вже отримали європейські замовлення на суму $120 млрд за останні два роки. Це аргумент, який повинен "сподобатися" Трампу.

Трамп уже неодноразово виступав проти допомоги Україні, хвалив Путіна та лякав світ ядерною війною.

На початку квітня Трамп також зганьбився заявою про війну в Україні та російського диктатора Володимира Путіна. В інтерв'ю Fox News він сказав, що чудово порозумівся з Путіним, будучи при владі, і впевнений, що Росія виграє війну в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Трамп та Путін небезпечні для Європи, потрібно замислитися про самозахист - The Guardian». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути