пʼятниця, 08 січня 2021 12:06

Трамп хотів би помилувати сам себе

Трамп хотів би помилувати сам себе
Президент США Дональд Трамп / Reuters

Президент США Дональд Трамп протягом останніх тижнів обговорював можливість помилування самого себе.

Таке помилування було б екстраординарним використанням президентської влади Трампом - республіканцем, який програв вибори 3 листопада демократу Джо Байдену і покине пост опівдні 20 січня. Білий дім від коментарів відмовився. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спровокував збройне повстання проти Америки!". Трампа хочуть прибрати з посади достроково

Видання The New York Times написало, що Трамп розглядав питання про помилування в розмовах з помічниками після листопадових виборів.

"У кількох розмовах після виборів Трамп казав радникам, що розглядає можливість помилування, а в інших випадках запитав, чи слід йому це робити, і які будуть наслідки для нього з юридичної і політичної точки зору" - повідомило джерело з оточення президента США.

Газета пише, що неясно, чи обговорював Трамп це після штурму Капітолію США його прихильниками в середу, що викликало заклики до його усунення з посади президента. Внаслідок штурму загинули 5 осіб.

Трамп, який помилував своїх політичних союзників і друзів, заявляв в Twitter в 2018-му: "У мене є абсолютне право помилувати самого себе".

Трампу загрожують судові позови штату, на які не поширюється федеральне помилування. Вони включають кримінальне розслідування окружного прокурора Мангеттена, район Нью-Йорка, Сайруса Венса. А також розслідування генпрокурора штату Нью-Йорк Летиції Джеймс щодо того, що Трамп завищував вартість активів для отримання позик і податкових пільг в ділових справах.

Конституційні юристи стверджують, що немає однозначної відповіді на питання, чи може президент на законних підставах помилувати себе. Жоден президент раніше цього не пробував робити.

Деякі експерти з правових питань заявили, що помилування було б неконституційним, бо порушує принцип, згідно з яким ніхто не повинен бути суддею у власній справі.

Зараз ви читаєте новину «Трамп хотів би помилувати сам себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути