понеділок, 11 січня 2021 16:40

Трамп готував протестантів до заворушень цілий рік

Трамп готував протестантів до заворушень цілий рік
Як розвиватимуться події у США після штурму Капітолію. Фото: Вікіпедія

Увесь 2020 рік під час виборчої кампанії Трамп готував своїх прихильників до заворушень, сказав Gazeta.ua експерт з міжнародних відносин Володимир Горбач.

"До оприлюднення результатів виборів казав, що їх сфальсифікують. Парадокс, що це може зробити опозиція, а не влада. Йому вдалось сформувати спільноту фанів, які вірять кожному його допису в соціальних мережах про фальсифікації. При тому, що жоден з 60 судових позовів штабу Трампа не прийняли до розгляду й визнали безпідставними. Америка розділилася не лише соціально, а світоглядно. Трамп готує електоральну базу для наступної виборчої кампанії. А ще боїться після передачі влади потрапити до в'язниці. Знає, за що можуть запроторити. Політична криза в США – форма захисту Трампа від переслідувань", - пояснив.

"Після штурму Капітолію віцепрезидент Майк Пенс й Адміністрація президента могли б запровадити 25-ту поправку до Конституції США. Вона існує ще з XIX століття. Може передати повноваження віцепрезиденту, якщо визнають главу держави неадекватним. Проте Майк Пенс цього не зробив. Республіканська партія теж розділена на прибічників Трампа і противників. Демократи пропонують імпічмент. Обидва варіанти заборонять Трампу балотуватися на ще 1 термін. Політичні еліти в цьому зацікавлені. Але такі процедури можуть посилити протестні настрої. Тому їх не форсують.
Вашингтон позиціює себе світовим лідером демократії. Але переживає внутрішню кризу з саме демократичними інститутами та передачею влади. Отже, виникла загроза і світовій демократії. Вона давно визрівала. Послабила Штати на міжнародній арені. Гостра критика звучить від авторитарних режимів: російського, китайського, турецького. Думаю, Штати подолають кризу й посилять свої світові позиції ще цього року.
Реакція Києва нагадує українсько-білоруські відносини в серпні. Говорили, що ми на боці народу. Але у Штатах він зараз розділений. Не повинні підтримувати жодну з партій. Треба наголошувати на дотриманні демократичних принципів і наполягати на правовому вирішенні конфлікту. Так завжди роблять США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцмережа Twitter постраждала через блокування акаунту Трампа

Не думаю, що ця криза вплине на відносини Штатів з Україною. Зміняться лише суб'єкти. Невідомо, як Байден реагуватиме на Зеленського, який наговорив зайвого на зустрічі з Трампом. США так само допомагатимуть Україні. Але до нас буде більше вимог і жорсткіший контроль за реформами".

Американський актор та колишній губернатор-республіканець штату Каліфорнія Арнольд Щварценеґґер назвав чинного главу США Дональда Трампа найгіршим президентом в історії Америки.

Зараз ви читаєте новину «Трамп готував протестантів до заворушень цілий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути