понеділок, 20 вересня 2021 07:58

Топ-ядерника Ірану вбив робот - нові подробиці гучної спецоперації

Топ-ядерника Ірану вбив робот - нові подробиці гучної спецоперації
Іранського вченого Мохсена Фахрізаде вбив робот із штучним інтелектом. Фото: Reuters

Провідного вченого іранської ядерної програми Мохсена Фахрізаде вбив керований через супутник робот зі штучним інтелектом. Важив близько тони.

Фізик загинув 27 листопада 2020 року, але подробиці планування його вбивства стали відомі нещодавно, передає The New York Times.

Перший замах на Фахрізаде

У 2004 році ізраїльський уряд наказав своєму агентству зовнішньої розвідки Моссад запобігти отриманню Іраном ядерної зброї. Із 2007-го по 2012 рік ізраїльські агенти вбили п'ятьох іранських учених-ядерників і одного поранили. У січні 2020-го Моссад брав участь в організації вбивства відповідального за розробку ракет генерала Касема Сулеймані і 16 членів його команди.

За даними ізраїльської розвідки, Фахрізаде очолював секретну програму по створенню ядерної боєголовки, в тому числі для іранських ракет великої дальності.

Першу спецоперацію з його ліквідації організовали в 2009-му. До місця вбивства вже направили бойову групу, але в останній момент усе скасували. Моссад запідозрив витік інформації і засідку іранських спецслужб.

Підготовка до спецоперації 2020-го

Готуватися до вбивства Фахрізаде почали після серії зустрічей між ізраїльськими офіційними особами на чолі з директором Моссада Йоссі Коеном та американськими високопосадовцями, включаючи президента Дональда Трампа, держсекретаря Майка Помпео та директора ЦРУ Джини Хаспел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили осіб, пов'язаних із вбивством фізика-ядерника

Проробляли різні плани вбивстава Фахрізаде. Один з них - вибух бомби на маршруті слідування ядерника. Так зупинили б колону автомобілів, а Фахрізаде атакували снайпери. Але від цього відмовилися через можливість перестрілки і великої кількості жертв.

Ідею з попередньо встановленим кулеметом з дистанційним керуванням теж відкинули через труднощі його транспортування і необхідності операторів-людей поблизу. Тому вирішили використовувати робот-кулемет, керований через супутник і з штучним інтелектом.

За словами представника розвідки, Ізраїль вибрав спеціальну модель кулемета FN MAG бельгійського виробництва, встановлену на вдосконалений роботизований пристрій.

Кулемет, робот, його компоненти та аксесуари разом важать близько тонни. Тому обладнання розібрали на дрібні деталі і ввезли в країну контрабандою - різними способами, маршрутами і в різний час. Потім таємно зібрали в Ірані та розмістили в кузові пікапа Zamyad, поширеної моделі в Ірані.

На вантажівці встановили камери, які давали оператору повну картину не тільки цілі і його служби безпеки, а й навколишнього середовища. Також у пікап заклали вибухівку, щоб знищити після вбивства.

За допомогою штучного інтелекту команда від оператора доходила до робота за 1,6 сек. Це вплинуло б на точність стрільби. Оператор лише підтверджував мету, а момент стрільби обирав робот.

Агенти не могли використовувати дрон для того, щоб бути точно впевненими, що за кермом знаходиться Фахрізаде, а не хтось із його родини. Тому на одному з перехресть поставили авто, на якому нібито міняли колесо. Люди біля нього повинні були побачити Фахрізаде і повідомити в центр управління.

Вбивство

27 листопада 2020 року іранські агенти, що працюють на Моссад, припаркували Nissan Zamyad перед лежачим поліцейським, на узбіччі дороги, що з'єднує Абсард з головною автомагістраллю.

Стояв на невеликому підвищенні з видом на машини, що наближаються. В кузові пікапа під брезентом і будівельними матеріалами заховали 7,62-мм снайперський кулемет.

Камери відеоспостереження за маршрутом руху Фахрізаде вимкнули.

Близько 13:00 бойова група отримала сигнал про те, що Фахрізаде, його дружина і озброєна охорона на машинах супроводу збираються їхати в Абсард.

Приблизно о 15:30 Фахрізаде впізнали на перехресті.

Снайпер Моссада зайняв позицію, він дивився в екран комп'ютера в невідомому місці на відстані понад 1,5 тис. км від місця замаху. Група агентів вже покинула Іран.

Автомобіль Фахрізаде пригальмував біля лежачого поліцейського.

Робот вистрілив трьома чергами: перша потрапила капот і зупинила автомобіль, друга - в лобове скло і плече Фахрізаде, третя - в хребет ядерника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані жорстоко вбили відомого вченого

Операція зайняла менше хвилини. Загалом випустили 15 куль, жодна не потрапила в дружину вченого, яка сиділа в декількох сантиметрах. Такої точності вдалося досягти, завдяки використанню програмного забезпечення для розпізнавання осіб.

Пікап вибухнув, але не так, як планувалося. Обладнання знищилося не повністю.

Це також стало першим використанням високотехнологічного комп'ютеризованого снайпера, оснащеного штучним інтелектом і "очима" з декількох камер, керованого через супутник і здатного робити 600 пострілів в хвилину.

19 січня 2021-го Іран ввів санкції проти Трампа і його адміністрації за вбивство Сулеймані і Фахрізаде.

Санкції запровадили також проти Помпео, в.о. міністра оборони Крістофера Міллера, міністра фінансів Стівена Мнучіна, Джини Хаспел, спецпредставника США в Ірані і Венесуелі Еліота Абрамса і глави Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Андреа Гаскі.

Під санкціями також потрапили колишній радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон, екс-посланник США в Ірані Брайан Хук і екс-міністр оборони Марк Еспер.

Зараз ви читаєте новину «Топ-ядерника Ірану вбив робот - нові подробиці гучної спецоперації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути