середа, 24 січня 2018 06:06

Терористка з КНДР розповіла, як підірвала літак з 115 пасажирами і вижила

Автор: IBTimes UK
  Кім Хен Хі поклала замінований радіоприймач на борт літака 30 років тому.
Кім Хен Хі поклала замінований радіоприймач на борт літака 30 років тому.
Автор: Yonhap News Agency
  Уламки літака, привезені в Південну Корею для розслідування в 1990 році
Уламки літака, привезені в Південну Корею для розслідування в 1990 році

Колишня убивця із Північної Кореї 55-річна Кім Хен Хі розповіла про те, як влаштувала теракт на борту літака 30 років тому.

Жінка разом зі своїм напарником Кім Син Іль — головою розвідки КНДР - отримали завдання від Ким Чен Іра. Влаштували вибух на борту південнокорейського повітряного рейсу 858 Boeing 707 над узбережжям М'янми 29 листопада 1987 року. Загинуло 115 чоловік. Теракт відбувся за рік до літніх Оліміпійських ігор 1988 у Сеулі. Цьогоріч Кім виступила перед пресою, аби попередити — у Північній Кореї нічого не змінилося, передає Daily Mail.

Агенти вилетіли з КНДР за 17 днів до теракту. Через Москву та Будапешт Хі та Іль дісталися до Австрії. Вдали з себе японське подружжя у відпустці. У Відні зупинилися у готелі. Сконструювали бомбу — начинили радіоприймач Panasonic реагентами. Вирушили до Багдаду. Літак звідти летів у Сеул. Більшість пасажирів були громадянами Південної Кореї.

Терористи мали покласти бомбу в літак.

План майже зірвався, коли охоронці аеропорту звернули увагу на приймач. Один вийняв батарейку, котра була потрібна для детонації пристрою. Сказав: "Ви не можете пронести це на борт".

"Я дуже нервувала. Звернулася до адміністрації. Вставила батарейки в приймач, увімкнула і з нього почулися звуки. Сказала їм, що вони надто переймаються", - пригадує Кім.

Охорона дозволила взяти радіо з собою.

Жінка говорить: головні сумніви переповнювали, коли сідала в літак. В голові виникали думки на кшталт "ці всі люди помруть". Пересилила себе. Переконала, що треба виконувати свою роботу заради майбутнього батьківщини.

Кім поклала бомбу на поличку для валіз над головами пасажирів. Разом за напарником вийшли, коли літак зробив посадку в Абу-Дабі.

Panasonic вибухнув, коли літак заходив на посадку вдруге — у Бангкоку. Всі пасажири та екіпаж загинули.

Терористів упіймали у Королівстві Бахрейн — невеликій острівній державі в Перській затоці між Саудівською Аравією й Іраном.

Вдома їм сказали вбити себе, якщо план провалиться. Для цього дали капсули з ціаністим калієм, заховані у цигарках. "Ми мали проковтнути їх, аби захистити секрет. Я подумала — шкода, що моє 25-річне життя так закінчується", - говорить жінка. На Іля отрута подіяла. Хі медикам вдалося врятувати.

У 1990 над Кім відбувся суд. Президент Південної Кореї Ро Де У виправдав її. Дійшов висновку, що Хі стала жертвою "промивки мізків" на батьківщині.

"Я подумала, яка буде щаслива моя мати, коли дізнається, що я буду жити. Але я дуже велика грішниця. Я мала померти", - говорить жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камікадзе-ветерани поділилися своїми спогадами

Зараз Кім працює на Національну розвідку Південної Кореї і пише свої мемуари, щоб попередити світ про загрозу КНДР.

"Вони використовують Південну Корею для того, щоб подолати свої складнощі. Аби досягнути своїх цілей, вони знищують своїх людей, братів і сестер, сім'ї. Не обдурюйте себе. Північна Корея не змінилася геть зовсім", - заявила Хі журналістам CNN.

Чиновники Північної Кореї обшукують будинки селян. Відбирають останню їжу, аби прогодувати армію. Причиною стала посуха, яка спричинила неврожай.

Зараз ви читаєте новину «Терористка з КНДР розповіла, як підірвала літак з 115 пасажирами і вижила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути