Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2023 12:20

Терористи захопили театр з майже тисячею заручників
6

Теракт під час прем’єри мюзиклу «Норд-Ост»
Фото: Getty Images
Теракт під час прем’єри мюзиклу «Норд-Ост»
Теракт під час прем’єри мюзиклу «Норд-Ост»
Теракт під час прем’єри мюзиклу «Норд-Ост»
Теракт під час прем’єри мюзиклу «Норд-Ост»

О 21:05 23 жовтня 2002 року в Москві під час показу мюзиклу "Норд-Ост" в будинку Театрального центру на Дубровці 40 чеченських бойовиків на чолі з Мовсаром Бараєвим захопили близько 800 глядачів і працівників театру. В результаті антитерористичної операції російських силовиків загинули усі терористи та 174 заручники.

Після захоплення чеченської столиці Грозного взимку 2000 року, центр опору російським військам в Другій чеченській війні перемістився в гори, де розгорнулись активні партизанські дії за участю загонів, які зробили ставку на диверсії і теракти. Очолив чеченський збройний опір президент Ічкерії Аслан Масхадов. У 2002 році йому вдалось об'єднати під єдиним командуванням численні загони польових командирів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися моторошні кадри нападу терориста на Пермський університет - відео 18+

В 2002 році штаб Масхадова вирішив здійснити масштабні теракти в Москві. Із цією метою у жовтні туди доставили зброю, вибухівку, і терористів, віком від 16 до 42 років. Ті поселились у Москві за підробленими паспортами. 19 жовтня біля ресторану McDonald's у російській столиці підірвали автомобіль "Таврія". Через те, що вибухівка детонувала раніше призначеного часу, загинув лише водій авто. Не спрацювали пристрої на ще двох авто, залишених біля російської Думи і концертного залу ім. Чайковського.

23 жовтня о 21:05 за місцевим часом до приміщення Театрального центру на Дубровці під'їхало три мікроавтобуси, люди з яких знешкодили охорону і вийшли на сцену, де за присутності понад 800 глядачів відбувався мюзикл "Норд-Ост". Люди в камуфляжі зупинили спектакль і оголосили присутніх заручниками, після чого зігнали в зал персонал, і замінували будівлю.

До вечора наступного дня терористами звільнили 45 осіб, включаючи 18 дітей, всіх мусульман та іноземців. Близько 19 вечора 24 жовтня телеканал Al Jazeera показав заздалегідь записане відеозвернення командира Мовсара Бараєва, в якому той вимагав виведення російських військ із Чечні.

Перемовини тривали до 25 жовтня, але без результатів. Терористи відмовились звільняти заручників в обмін на безперешкодний відхід, відпустивши лише 19 осіб. О 5:10 ранку 26 жовтня почався штурм. В театр через вентиляційні люки закачали присипляючий газ на основі опіоїдного анальгетика. Тоді МВС і ФСБ протягом години вбили більшість терористів. На той момент, крім 36-х терористів загинула ще 31 особа. Однак через те, що всі, хто був у приміщенні, знепритомніли і їм своєчасно не надали медичну допомогу, в наступні години померли ще більше 125 заручників. Силовики відмовилися назвати лікарям назву газу і не дали людям антидоту проти отруєння.

Зараз ви читаєте новину «Терористи захопили театр з майже тисячею заручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути