субота, 09 травня 2020 13:16

Терористи убили колишнього прем'єра

Терористи убили колишнього прем'єра
тіло Альдо Моро лежить у кузові автомобіля у Римі ФОТО: Reddit

Колишнього італійського прем'єр-міністра Альдо Моро знайшли застреленим 9 травня 1978-го.

Тіло залишили в автомобілі у центрі Риму. 16 березня його викрали терористи "Червоної бригади", угрупування з крайніми лівими поглядами. Уряд відмовився вести з ними переговори. Моро п'ять разів був на посаді прем'єр-міністра. Йому прогнозували перемогу на грудневих президентських виборах. Після кількох погроз 61-річного чоловіка стратили.

Моро вважали найздібнішим політиком післявоєнної Італії. Лідер Християнсько-демократичної партії виступав за співпрацю різних політичних сил. У 1963-му він сформував свій кабінет міністрів. Туди вперше за 16 років увійшли соціалісти. Востаннє був прем'єром у 1976-му.

11 березня 1978-го допомагав завершити урядову кризу коаліцією між комуністами і християнськими демократами. Через п'ять днів на його автомобіль напали більше десятка терористів з "Червоної бригади". П'ятьох охоронців Моро убили. Чоловіка викрали. 18-го "Червона бригада" узяла на себе відповідальність за викрадення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У будинку серійного вбивці знайшли останки 200 жертв

"Червону бригаду" заснував 1970-го Ренато Курчіо. Влаштовували вибухи, пограбування банків, викрадення і убивства людей. Заявляли, що так хочуть досягнути комуністичної революції. Коли Моро викрали, Курчіо і 12 членів "бригади" судили в Турині.

Поліція і армія допитували кілька сотень людей, але не знайшли місця, де утримували Моро.

19 березня і 4 квітня уряду передали листи, написані Моро, з проханням вести перемовини. В уряді не хотіли відкритих переговорів з терористами. Спробували домовитись таємно, але 15 квітня "Червона бригада" оголосила, що Моро винен у зраді народу. Засудили його до страти. 24 квітня висунули вимогу відпустити Курчіо і решту членів групи в обмін на життя Моро.

"Вони сказали, що невдовзі уб'ють мене. Цілую тебе востаннє", - написав Моро 7 травня дружині. За два дні його розстріляли.

На похорон колишнього прем'єра не запросили нікого з політиків.

Зараз ви читаєте новину «Терористи убили колишнього прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути