Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 14:38

Телеканал оштрафували за трансляцію програм російського виробництва

Телеканал оштрафували за трансляцію програм російського виробництва
Фото: wikipedia.org

Національна рада з електронних засобів масової інформації (НРЕЗМІ) констатувала ряд істотних порушень в діяльності ТОВ "Перший Балтійський канал" (ПБК) і на ризькому Радіо ПІК. Про це повідомляє видання ВВ.lv.

Відзначається, що "Перший Балтійський канал" оштрафований на 9 тисяч €. У свою чергу, Радіо ПІК на - 11,5 тисячі €.

Як повідомили в НРЕЗМІ, в період з 20 березня по 5 квітня цього року "Перший Балтійський канал" без дозволу демонстрував новинні телевізійні програми, створені редакцією "Перший Канал" (РФ). Це є порушенням основних умов дозволу на мовлення, виданого ПБК. За згадане порушення НРЕЗМІ застосувала штраф в розмірі 3 тисячі €.

Також з 15 червня по 28 червня цього року "Перший Балтійський канал" не забезпечив включення європейських аудіовізуальних передач в достатньому обсязі, таким чином порушуючи європейську Директиву "Про послуги аудіовізуальних медіа" і ще ряд документів. Директива передбачає, що в програмі протягом тижня щонайменше 51% часу мовлення (крім новин, спортивних передач, розіграшів, реклами, телевізійних магазинів) повинні займати аудіовізуальні передачі, створені в ЄС. Однак НРЕЗМІ вирахувала, що в програмі "Перший Балтійський канал Латвія" в цей період часу обсяг європейських аудіовізуальних робіт склав лише 17% - 27%. За це ПБК оштрафований на 6 тисяч €.

У підсумку "Перший Балтійський канал" отримав попередження. Відповідно до Закону про електронні засоби масової інформації, якщо протягом місяця НРЕЗМІ повторно констатує порушення, дозвіл на мовлення ПБК може бути анульовано.

У свою чергу, Радіо ПІК в період часу з 17 березня по 20 березня цього року в своїх інформаційно-аналітичних дискусіях не забезпечило різноманітність думок і принцип нейтралітету, допустивши вираз тільки однієї точки зору, повідомляє НРЕЗМІ. Таким чином, на думку ради, порушений закон, і за це порушення застосовано штраф в розмірі 5,5 тисяч €.

Крім того, з 17 серпня по 27 серпня цього року в дискусійних передачах радіо НРЕЗМІ виявила ознаки прихованої передвиборчої агітації. У згаданий період часу в передачах взяли участь представники лише трьох політичних сил - "Нова Згода", "Vienoti Latvijai" і "KPV LV". За це радіо оштрафували ще на 6 тисяч €.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга народу" вимагає карати проросійські ЗМІ

13 жовтня 2017 року в Україні почали діяти квоти на україномовний продукт.

Відповідно до закону, у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій передачі, фільми і новини українською мовою повинні становити не менше 75% загальної тривалості медіапродукту.

Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення повинні транслювати не менше 60% ефіру українською.

Телекомпанії із передачами мовами корінних народів України повинні забезпечити сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою і мовою корінних народів не менше 75%, при цьому 30% - українською.

Транслювати фільми і передачі, які не є власним продуктом телекомпанії, треба теж виключно державною мовою. Винятком є лише ті, які створили до 1 серпня 1991 року. Але показувати їх можна із субтитрами державною.

Зараз ви читаєте новину «Телеканал оштрафували за трансляцію програм російського виробництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути