Ексклюзиви
неділя, 22 січня 2023 11:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Танки Leopard від Німеччини: ЗМІ розвідали цікаву деталь

Танки Leopard від Німеччини: ЗМІ розвідали цікаву деталь
Leopard – основний бойовий танк армії Німеччини, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Фото: Bundeswehr-Fotos

Міністерство оборони Німеччини ще з літа 2022 року мало список танків Leopard, на підставі якого можна було б визначити машини, які поїдуть в Україну.

Відповідний документ отримали журналісти Spiegel. У ньому фігурують дані станом на травень.

У Бундесверу загалом 312 танків Leopard 2 з різних серій, з яких 99 потребували певного ремонту і один вирішили списати. Серед решти 212 машин є моделі 2A5, 2A6, 2A7 та 2A7V, найсучаснішою вважається остання, таких у Бундесверу на час складання списку було 53 машини.

За словами джерел, цей список також демонструє, які моделі можна було би віддати Україні - і це 19 танків 2A5. Їх зараз використовують у тренувальних центрах для ролі танків противника, і це нібито єдине їхнє застосування.

Spiegel зауважує, що 2A5, на додачу, добре підходять для "пакету" з танками Leopard від інших союзників, зокрема Польщі, у якої є дуже подібні моделі 2A4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки Leopard скоро надійдуть на озброєння ЗСУ – ГУР

Водночас, викликом є суттєві технічні відмінності між танками, які є у Бундесверу та в інших союзників - якщо у німецьких вже переважно електронні контролери для керування баштою танка, то у багатьох інших - гідравлічні.

Для постачання Україні найкраще було би, щоб це були однотипні машини - і з точки зору навчання українських військових, і з точки зору обслуговування та ремонту. Кожна технічна відмінність між моделями ускладнює всі ці завдання.

Колишня міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт перед відставкою заборонила проводити інвентаризацію танків Leopard і Leopard 2. А новопризначений міністр оборони Борис Пісторіус на саміті "Рамштайн" повідомив, що розпорядився перевірити запаси танків Leopard 2 в Німеччині.

Слова Пісторіуса викликали здивування, оскільки Україна просить танки Leopard вже майже рік. Причиною наказу Ламбрехт джерела вважають бажання уникнути додаткового тиску на німецький уряд.

Зараз ви читаєте новину «Танки Leopard від Німеччини: ЗМІ розвідали цікаву деталь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути