Ексклюзиви
четвер, 21 вересня 2023 06:40

Тайвань сколихнув "землетрус століття"

Тайвань сколихнув "землетрус століття"
Замлетруси в Тайвані можуть бути по кілька разів на місяць. Фото: rbc.ua

21 вересня 1999 року в Тайвані стався один із найбільш потужних землетрусів в історії. Тоді загинули 2 415 людей, постраждали - 11 305 та ще 29 зникло безвісти.

Підземні поштовхи магнітудою в 7,3 бала за шкалою Ріхтера відчули близько 2:00 за місцевим часом. Епіцентром стала центральна частина острова в районі Цзіцзі на глибині 8 км.

Катастрофу назвали "землетрусом століття", мала важкі наслідки для економіки острова і суспільної свідомості. Без житла лишилися понад 100 тис. людей. А боротися із наслідками довелося рятувальним групам із усього світу. Матеріальні збитки від катастрофи склали понад 300 млрд тодішніх тайванських доларів - на сьогодні близько $15,4 млрд.

Оскільки острів знаходиться на стику тектонічних плит Євразії і Філіппінського моря, землетруси на Тайвані не є рідкістю. Тільки в ХХ ст. на острові відбулося 7 землетрусів з магнітудою понад 6,0 за шкалою Ріхтера. Землетрус 1999 року став 8-м і найбільш важким за наслідками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці стався потужний землетрус

Подібний землетрус був 1935 року. Тоді загинули понад 3 тис. осіб, але економічний збиток був невеликий. Вогнищева область розташовувалася біля містечок Синьчжу і Тайчжун, далеко від великих міст, де проживає більша частина населення острова. Основна частина будівель на острові встояла, але багато нових висоток не витримали удару і перетворилися на купи руїн.

В Японії 1 вересня 1923-го стався найбільший за історію країни землетрус. Поштовхами силою 8,3 бала зруйновано міста Токіо та Йокогама. Загинули близько 105 тис. людей. Епіцентр землетрусу знаходився в затоці Сагамі.

Зараз ви читаєте новину «Тайвань сколихнув "землетрус століття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути