Ексклюзиви
вівторок, 12 січня 2010 11:09

Швеція запропонувала ЄС врятувати Україну

Швеція запропонувала ЄС врятувати Україну

Головний редактор відділу політики відомої шведської газети Barometern Пер Даль на сторінках видання запропонував ЄС "кинути жовто-блакитне рятувальне коло" Україні. Журналіст та політолог переконаний, що Євросоюз зобов"язаний заради забезпечення демократії запросити Україну до європейської спільноти.

"Україна дуже велика і дуже бідна внаслідок економічної і політичної кризи. Провідні політики країни - Янукович, Тимошенко і президент Віктор Ющенко загнали один одного у глухий "залізний трикутник", через що нагальні політичні реформи затримуються. Росія здійснює тиск за допомогою газопроводу, зростає бідність і наступають холоди", - пише Даль.

Даль стверджує, що в такій ситуації ЄС мусить допомогти Україні, як колись Німеччина допомогла відновити благоустрій на своїй східній частині після зруйнування Берлінської стіни.

Журналіст визнав, що дозволити Україні продовжити переговори щодо вступу у ЄС означає взяти на себе величезний політичний і економічний тягар.

"Проте тягар в кінцевому підсумку буде набагато важчим, якщо ЄС закриє двері на півдні. Україна буде змушена повернути на схід. Вплив Росії значно зросте, а про ЄС складеться враження, нібито прозорість і демократія мають відношення лише до багатих", - стверджує Даль.

Все це можна сказати і про Туреччину, навколо членства якої точаться запеклі дебати.

"Але в порівнянні з Туреччиною, Україна лінгвістично і культурно ближче до країн ЄС. Вона історично пов"язана з Польщею, Австро-Угорщиною і навіть Швецією, адже автор першої конституції Пилип Орлик написав її у вигнанні в Кристианштадті", - пише Даль.

Україна ближче до країн ЄС

Також на відміну від Туреччини, Україна має набагато менш вразливі кордони.

"В Україні ЄС доведеться мати справу з політичними проблемами, а в Туреччині - з поліцейськими та військовими", - додав він.

Наприкінці журналіст нагадав Європі, що Україна мала декілька коротких періодів свободи, які наблизили її до Європейського співтовариства.

"Давайте подбаємо про те, щоб демократичні надбання початку другого тисячоліття не канули в небуття", - закликав Пер Даль.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Швеція запропонувала ЄС врятувати Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

979

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути