вівторок, 14 січня 2020 12:12

Судний день відклали на 1 хвилину

Судний день відклали на 1 хвилину
Годинник Судного дня переводили 24 рази. Фото: scmp

14 січня 2010 року стрілку на годиннику Судного дня перевели на одну хвилину назад. Тоді домовлялися про зменшення ядерного арсеналу й ухвалили рішення про відповідальність за викиди вуглецю. Годинник показував шість хвилин до півночі.

"Годинник Судного дня" – проєкт журналу "Бюлетень учених-ядерників" Чиказького університету. Його започаткували 1947-го. Це символ, який зображує напруженість міжнародної ситуації і близькість людства до глобальної катастрофи через небезпечні наукові розробки. Час від часу на обкладинці друкують годинник, який показує кілька хвилин до півночі. Північ символізує катастрофу.


Рішення про переведення стрілок приймає редакція разом з експертами. Беруть до уваги політичну, енергетичну, кліматичну ситуацію. Враховують озброєння різних країн. Потенційними загрозами вважають ядерні, зміни клімату, біотероризм і штучний інтелект.


1947-го під час холодної війни годинник показував сім хвилин до півночі. За два роки Радянський Союз випробовував ядерну зброю. Тоді годинник перевели на чотири хвилини вперед. 1960-го годинник перевели назад на п'ять хвилин після Суецької кризи – залишалося сім хвилин до півночі. Після падіння Берлінської стіни 1990-го годинник перевели на чотири хвилини назад. Він показував 23:50. Зараз на годиннику дві хвилини до півночі.


За 72 роки годинник переводили 24 рази. Найближче до півночі – за дві хвилини – стрілки були 1962 року, під час Карибської кризи (було напружене протистояння між СРСР і США. Радянський Союз таємно розмістив ядерні ракети на Кубі. – Gazeta.ua). Найсприятливішим становище було 1991 року, після підписання СРСР і США договору про скорочення ядерного озброєння. До символічного кінця світу залишалося 17 хв.

Зараз ви читаєте новину «Судний день відклали на 1 хвилину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути