четвер, 18 березня 2021 20:24

Штати ітимуть на жорсткі кроки проти РФ - експерт

Штати ітимуть на жорсткі кроки проти РФ - експерт
Вашингтон не надто поспішає з новими санкціями проти Москви, бо хоче переконатися, чи вони реально працюватимуть. pixabay.com

США готують нові санкції проти Росії. Доповідь американської розвідки - ілюстрація того, чому Вашингтон має іти на жорсткі кроки проти Москви. Про це Gazeta.ua розповів експерт-американіст Володимир Дубовик.

У доповіді американської розвідки ідеться, що президент Росії Володимир Путін уповноважив свої розвідувальні служби поширювати дезінформацію про президента США Джо Байдена, щоб підвищити шанси перемоги Дональда Трампа на виборах. Чому ця доповідь з'явилася саме зараз?

- Раніше ця доповідь не могла з'явитися, бо у національній розвідці сиділи люди, призначені Трампом. Байден, напевно, вирішив зачекати й не оприлюднювати такі дані на другий-третій день після інавгурації. Тим більше що США готують нові санкції проти Росії. Тепер це добра ілюстрація того, чому Америка має іти на жорсткі кроки проти Москви.

Які саме санкції готують Штати проти Росії?

- Санкції готуються за кібератаки, шпигунство. Швидше за все будуть санкції і щодо отруєння – за порушення конвенції проти хімічної зброї. До цього, звісно, додасться і втручання Росії в американський політичний процес. Це все було добре відомо і раніше, але через оприлюднення нової інформації щодо втручання Росії, готуватимуть новий пакет. Можливо, будуть і окремі санкції. Вашингтон не надто поспішає, бо хоче переконатися, чи реально працюватимуть обмеження. Не думаю, що вони будуть системні й жорсткі, але, безумовно, матимуть місце заборони на в'їзд, невидачі віз, блокування рахунків у банках. Ці санкції щодо окремих осіб навряд чи будуть ефективними, але це, безумовно, буде правильний напрямок дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відхрещується від звинувачень про втручання у вибори-2020 у США

У звіті зазначено, що Путін "контролював діяльність українського нардепа Андрія Деркача, який відіграв велику роль у діяльності Росії щодо впливу на вибори". Офіс нашого генпрокурора відкрив справу щодо можливої держзради Деркача. На вашу думку, чи прискорять розслідування? Чи буде Деркач покараний?

- В Україні є політики, що працюють на боці Росії, виступаючи проти одного кандидата у президенти США й підтримуючи іншого. Це хвилює Вашингтон, ще попередня адміністрація ввела санкції проти Деркача і Дубінського – за тиждень до зміни влади. Нинішня влада рухатиметься в тому ж напрямку і очікуватиме відповідних заходів від України. Якщо вже американці дізналися, що ці люди чинили щось неправомірне, то й з українського боку має бути відповідна реакція. Її відсутність на оприлюднені американцями дані здивувала б Вашингтон.

Можливо будуть запроваджуватися нові санкції проти інших агентів Кремля в Україні?

- Ці агенти повністю себе не розкриватимуть. Власне, спершу треба визначити, хто саме є агентом, а тоді вже вводити санкції. Гадаю, попередніх кроків було достатньо. Це був сигнал з Вашингтону до української влади, що треба щось робити.

Чи США на чолі з президентом Байденом активніше допомагатимуть Україні у протистоянні з РФ?

- Немає сумнівів, що американська підтримка зберігатиметься. Є відповідні заяви та дії з американського боку, тож хвилюватися про долю американської підтримки не варто.

Джо Байден дав ствердну відповідь на питання, чи вважає він Володимира Путіна вбивцею. Він заявив, що президент РФ заплатить свою ціну за те, що втрутився у вибори в Штатах.

Зараз ви читаєте новину «Штати ітимуть на жорсткі кроки проти РФ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути