Ексклюзиви
вівторок, 12 квітня 2022 08:08

Спецтема: Війна Росії проти України

США зроблять усе, щоб притягнути до відповідальності винних у звірствах в Україні

США зроблять усе, щоб притягнути до відповідальності винних у звірствах в Україні
Встановили, що ракетний удар по вокзалу в Краматорську здійснили російською балістичною ракетою малої дальності Фото: Еспресо

Сполучені Штати докладуть усіх зусиль, щоб Росія понесла відповідальність за воєнні злочини в Україні.

Про це заявив постійний представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер під час спеціального засідання Постійної ради цієї організації у Відні, присвяченого ракетному обстрілу Росією вокзалу в Краматорську, пише Укрінформ.

"Росія понесе відповідальність за ракетний удар у Краматорську, загибель мирного населення в Бучі та триваюче руйнування Маріуполя й Харкова. Ми вже заявляли, що, за нашою оцінкою, військовослужбовці російських збройних сил вчинили воєнні злочини в Україні. Сполучені Штати мають намір притягнути до відповідальності осіб, винуватих у скоєнні цих злочинів", - заявив Карпентер.

Встановили, що ракетний удар по вокзалу в Краматорську здійснили російською балістичною ракетою малої дальності.

Сполучені Штати підтримують притягнення до відповідальності за злочини в Україні, включаючи розслідування, які проводяться українськими органами влади, у рамках міжнародних слідчих механізмів, а також важливу роботу з документування порушень прав людини.

"Зараз на запит генерального прокурора України Сполучені Штати підтримують багатонаціональну команду міжнародних прокурорів та інших експертів із воєнних злочинів, які працюють у регіоні. Ця міждисциплінарна команда, до складу якої входять американські експерти, безпосередньо підтримує зусилля підрозділів Офіса генпрокурора України стосовно збору, збереження та аналізу доказів звірств із метою подальшого притягнення до кримінальної відповідальності", - заявив Карпентер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забороною ОБСЄ Росія намагається приховати сліди воєнних злочинів - Денісова

Він згадав московський механізм ОБСЄ, який запустили 45 країн-учасниць із метою розслідування ймовірних воєнних злочинів і порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини під час війни Росії проти України.

"Ми віддані тому, щоб використати всі доступні інструменти з метою притягнення винних до відповідальності за звірства", - наголосив представник США в ОБСЄ.

8 квітня по залізничному вокзалу Краматорська, з якого щодня евакуюють населення, російські війська завдали ракетного удару. Загинули 59 мирних людей, 109 зазнали поранень. Президент Володимир Зеленський заявив, що удар було завдано "Точкою-У". Роспропаганда традиційно заперечила причетність Росії . У РФ заявили, що російська армія не використовує комплекси "Точка-У".

Зараз ви читаєте новину «США зроблять усе, щоб притягнути до відповідальності винних у звірствах в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути