Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 15:57

Спецслужби використали отруйний газ у театрі

Спецслужби використали отруйний газ у театрі
Глядачі мюзиклу "Норд-Ост" у будинку Театрального центру на Дубровці у Москві постраждали від газу застосованого спецслужбами. Фото: fakt.pl

Увечері 23 жовтня 2002-го 40 чеченських бойовиків захопили близько 900 глядачів мюзиклу "Норд-Ост" у будинку Театрального центру на Дубровці у Москві.

Президент Володимир Путін відмовився вести переговори про умови визволення заручників. Вранці до театру під'їхали декілька депутатів парламенту, які вели переговори з терористами. Телеканал Аль-Джазіра розповсюдив телевізійне звернення терористів. Вони проголосили себе смертниками і висунули вимогу уряду Росії вивести війська з Чечні.

Близько 250 заручників підписали звернення президенту Росії Володимиру Путіну з проханням не штурмувати будинок театру. За посередництва іноземних дипломатів і членів парламенту звільнили 39 заручників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповів про Майдан, Донбас, Сирію і зник - журналісти встигли поспілкуватись із російським найманцем

Вранці 26 жовтня почалася операція з визволення заручників. Спецслужби таємно через вентиляційну систему театру розпилили анестетичний газ і почали штурм театру. Більшість присутніх у приміщенні знепритомніли від газу. Лише деякі терористи чинили опір. Операція тривала протягом години. Більшість бойовиків вбили. Розстріляли також непритомних жінок-смертниць.

Окрім терористів, загинуло 67 людей. Про використання газу офіційно не повідомляли і людям не надавали медичну допомогу. Через це померло 5 дітей і людей, хворих на серцево-судинні захворювання. Не вистачало машин швидкої допомоги і це призвело до загибелі ще десятків непритомних заручників.

У російському місті Гатчина вибухнув завод піротехніки. Вибух стався на заводі "Авангард" біля Санкт-Петербурга.

Будівля була частково зруйнована, загорілися 3 припаркованих поблизу автомобіля. За словами очевидців, у приміщенні було 5 людей.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби використали отруйний газ у театрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути