четвер, 21 квітня 2022 16:13

Шольца можуть відправити у відставку через відмову постачати Україні важку зброю - ЗМІ

Шольца можуть відправити у відставку через відмову постачати Україні важку зброю - ЗМІ
Представники коаліційних партій все частіше стали висловлювати своє невдоволення Шольцом через його курс. Фото: Getty Images

Наступного тижня німецька опозиція може ініціювати резолюцію. Якщо її ухвалять, то канцлер Німеччини Олаф Шольц може піти у відставку через своє небажання поставляти Україні важку зброю для боротьби з російськими окупантами.

Про це повідомляє Spiegel.

Представники коаліційних партій все частіше стали висловлювати своє невдоволення Шольцом через його курс.

Лідер парламентської групи ХДС Йоганн Вадефуль, відповідальний за зовнішню та оборонну політику, оприлюднив у Twitter заяву опозиції у вівторок: "Ми хочемо підтримати федеральний уряд у цій кризі. Проте, якщо Шольц продовжуватиме виступати проти поставок важкого озброєння, канцлер повинен буде очікувати відповідної заявки від фракції ХДС в найближчий тиждень.

"У цьому питанні натяк канцлера на те, що українці не зможуть впоратись зі зброєю, яку вони просять, є самовпевненим", – сказав один з керівників фракції ХДС Торстен Фрай. Для ХДС "насамперед важливо, щоб Німеччина відмовилася від свого небажання постачати зброю".

Доля Шольца залежатиме від того, чи наважиться лідер німецької опозиції Фрідріх Мерц подати на розгляд парламенту питання щодо постачання важких озброєнь в Україні.

Мерц заявив наприкінці лютого на спеціальній сесії парламенту у своїй відповіді канцлеру, що фракція ХДС "не буде скаржитися на дрібниці" з огляду на зміну епохи, оголошену Шольцом, і підтримає його базовий курс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина викреслила все важке озброєння зі списку військової допомоги Україні - ЗМІ

Це була явна відмова від класичної опозиційної політики, натомість оголошення про державно-політично відповідальні дії. Якщо фракція ХДС внесе свою пропозицію, це буде розривом із попереднім курсом.

З огляду на критику Шольца в лавах коаліції, не можна виключати, що заявка ХДС може навіть отримати більшість у Бундестазі.

"У цьому випадку позиція Шольца настільки сильно похитнеться, що йому фактично доведеться просити вотуму довіри, тобто забезпечити собі більшість у Бундестазі", - зазначає Spiegel.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок каже, що заборони на постачання Україні важкого озброєння не існує. Вона каже, що у Бундесверу немає всього, що потрібно Україні. Але Берлін готовий внести свій внесок і надати фінансову підтримку.

Зараз ви читаєте новину «Шольца можуть відправити у відставку через відмову постачати Україні важку зброю - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути