Ексклюзиви
субота, 19 серпня 2017 07:08

Собаки полетіли на орбіту Землі

Собаки полетіли на орбіту Землі
Білка та Стрілка у спеціально пошитих комбінезонах на прес-конференції в Москві через кілька днів після успішного приземлення. фото з сайта www.farmlab.org

Цього дня 19 серпня 1960 в СРСР на орбіту відправили космічний корабель, на борту якого були дві собаки по кличці Білка і Стрілка.

До цього часу не було жодного космічного апарату, який би повернувся назад на Землю. Корабель розробили на початку 1960 року. Білка та Стрілка були дублерами собак Чайки і Лисички, які загинули в катастрофі такого ж корабля при невдалому старті 28 липня 1960 року. На 19-й секунді польоту у ракети-носія зруйнувався бічний блок першого ступеня, в результаті чого вона впала і вибухнула. У пресі звістка про загибель псів не зявилася.

19 серпня 1960 о 15 годині 44 хвилини із космодрому Байконур запустили другий космічний корабель, з двома собаками-пасажирками на борту Білкою і Стрілкою. Крім собак перебували на кораблі і інші живі істоти.

Вчені мали на меті дослідити, який вплив на живі організми має космічне випромінювання. Також цей політ перевірив ефективність різноманітних систем життєзабезпечення: водопостачання, харчування, регенерації та асенізації відходів. Медико-біологічна апаратура, якою був оснащений корабель, під час польоту фіксувала ті зміни, що відбувалися в організмах Стрілки і Білки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша в світі жінка-космонавт приземлилася на Землю непритомною

20 серпня 1960 спусковий апарат з цілими і неушкодженими собаками на борту успішно приземлився. Це був перший у світі випадок, коли живі істоти повернулися на Землю з космосу. Тривалість космічного польоту собак склала більше 25 годин.

Після космічного польоту, собаки жили у вольєрі Інституту авіаційної і космічної медицини. Їх возили на різноманітні покази. Білка та Стрілка дожили до старості. Після смерті з них зробили опудала та виставили на загальний огляд у музеї

Зараз ви читаєте новину «Собаки полетіли на орбіту Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути