понеділок, 13 серпня 2018 13:35

Що зроблять нові санкції США з економікою Росії

Що зроблять нові санкції США з економікою Росії
РФ втратить багатосторонню банківську допомогу, зіштовхнеться з широкими обмеженнями експорту і імпорту, дипломатичні відносини будуть скорочені, а російським авіакомпаніям буде заборонено приземлятися в США. Фото: REUTERS

Адміністрація Дональда Трампа оголосила про нові обмеження експорту у відповідь на звинувачення Москви у спробі отруїти екс-шпигуна Сергія Скрипаля на території Великої Британії. І це змусило рубль впасти до найнижчого рівня за 2 роки, а російського прем'єра вдатися до жорстких коментарів.

Наступна порція санкцій, запровадження якої станеться найближчими місяцями, вдарить економіку Росію значно сильніше та відправить і без того напружені відносини у штопор, повідомляє Washington Post.

Подальше розширення економічних обмежень натисне на російські державні банки, заморозить їхні доларові трансакції. Про це свідчить законопроект, який Сенат представив цього місяця. За словами прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, це буде дорівнювати "оголошенню економічної війни".

Під час роботи адміністрації Трампа США обклали Росію низкою санкцій за порушення прав людини, втручання в американські вибори, військове вторгнення до України і Сирії. Здебільшого вони карали російських чиновників і друзів Володимира Путіна замість того, щоб завдавати удару цілим секторам економіки. 2014-го США та ЄС обмежили доступ Москви до глобальних фінансових ринків і обладнання, необхідного для втілення нових енергетичних проектів. Ці заходи були карою, але те, що адміністрація Трампа анонсувала впродовж останніх кількох тижнів, буде значно гіршим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп зробив серйозну заяву проти ФБР і Мін'юсту

Нові обмеження набудуть чинності через завдяки закону США про заборону використання хімічної зброї після того, як американські служби визнали, що Росія використала отруту "Новачок" на території Великої Британії для замаху на Сергія Скрипаля та його доньку. Перша порція санкцій набуде чинності 22 серпня. Вона позбавить Росію можливості купувати низку товарів, необхідних їй у сфері забезпечення національної безпеки. І попередні санкції забороняли продавати Москві товари військового чи подвійного призначення. Але тепер їй не можна буде купити на Заході також газові турбіни, електроніку та калібрувальну техніку.

Держдепартамент підрахував, що нові обмеження можуть вилитися у втрати на сотні млн доларів у торгівлі.

У Росії є лише 90 днів, щоб довести, що вона не використовує хімічну зброю. При цьому, вона повинна запевнити, що дозволить проводити інспекції та перевірки у майбутньому. Якщо Росія не виконає ці умови, Трамп буде зобов'язаний запровадити нову порцію санкцій.

Це буде означати, що РФ втратить багатосторонню банківську допомогу, зіштовхнеться з широкими обмеженнями експорту та імпорту, дипломатичні відносини будуть скорочені, а російським авіакомпаніям буде заборонено приземлятися в США. Крім того, американським банкам буде заборонено давати позики уряду Росії.

Рейтинг президента РФ Володимира Путіна впав до рівня 2013-го і становить 45% - стільки росіян нині готові за нього проголосувати. Про це свідчать результати опитування, яке провів фонд "Общественное мнение".

Зараз ви читаєте новину «Що зроблять нові санкції США з економікою Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути