Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2018 12:46

Що говорив Єльцин Клінтону про свого наступника - таємні документи

Що говорив Єльцин Клінтону про свого наступника - таємні документи
"Передай вітання Борису Єльцину, каже Бадді. Мабуть" - прокоментувала бібліотека Клінтона архівний кадр. Фото: WJCLibrary

Бібліотека архівів колишнього президента США Білла Клінтона розсекретила документи 1990-х років. В них ідеться про його спілкування з тодішнім російським президентом Борисом Єльциним. Зокрема, у доступі опинились записи розмов про російського прем'єр-міністра Володимира Путіна і його шанси зайняти президентський пост.

"Він тверда людина. Розуміється на різних темах. У той же час він старанний і сильний, дуже комунікабельний. І він може легко встановити хороші стосунки та контакти з людьми, які є його партнерами. Я впевнений, ви вважатимете його дуже висококваліфікованим партнером", - говорив Єльцин про нового главу російського уряду 8 вересня 1999-го.

Два тижні потому президенти зустрілися в турецькому Стамбулі. Клінтон запитав, хто стане наступним главою Кремля.

"Путін, звичайно. Він стане наступником Бориса Єльцина. Він демократ і знає Захід", - відповів російський президент. Наступного місяця він подав у відставку.

Єльцин пропонував Клінтону зустрітися на підводному човні

У документах також міститься інформація про переговори з приводу війни в Чечні, конфлікту у Косові та Сербії, розширення НАТО на схід. Єльцин боявся, що комуністи знову прийдуть до влади. Таке майже сталося під час президентської кампанії 1996-го.

"Вони хочуть повернути Крим і навіть роблять заяви про Аляску", - попереджав він Клінтона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литовці розсекретили документи про злочини Червоної армії

Також пропонував провести таємні переговори по Косову на підводному човні.

"Ми обидва повинні зустрітися в якому-небудь сховищі. Тільки ти і я, ми повинні зустрітися або на борту судна, або на підводному човні, або на якомусь острові, щоб жодна людина не міг нам перешкодити, щоб нас ніхто не турбував", - наполягав російський президент.

"Веселощів у нього багато. І пиячить, і танцює, і літає, і плаває, дідько, ну все, що можна, робить. Ось тільки в космос боїться. Тоді ж всі писатимуть: "Володимире Володимировичу, не повертайтеся, зробіть ласку народу!" - говорить про Путіна перший і останній президент СРСР, останній генсек КПСС 87-річний Михайло Горбачов.

Вважає, що Путін перебуває на своєму місці. Каже, що його влада дозволяє утримати Росію від розпаду. Але критикує за ореол всемогутності, який створив довкола себе очільник Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Що говорив Єльцин Клінтону про свого наступника - таємні документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути