вівторок, 20 листопада 2018 06:05

Снайпери проти мафії: злочинців хочуть віддати на відстріл

Снайпери проти мафії: злочинців хочуть віддати на відстріл
Критики кажуть, що замість боротьби зі злочинністю влада отримає неконтрольований сплеск насилля. Фото: Reuters

Дозволити поліцейським відстрілювати злочинців хоче новообраний губернатор бразильського Ріо-де-Жанейро Вілсон Вітцель.

Йдеться про дозвіл без попередження стріляти в тих, кого помітили зі зброєю. Вілсон Вітцель хоче організувати інтенсивний вишкіл для снайперів поліції штату, пише Deutsche Welle.

Суддю Вілсона Вітцеля обрали губернатором округу Ріо-де-Жанейро в кінці жовтня. Він прийшов до влади на хвилі популярності ультраправих поглядів. Посаду губернатора обійме 1 січня 2019-го. Своїм пріоритетом обіцяє зробити боротьбу зі злочинністю. Ріо-де-Жанейро страждає від насильства у першу чергу з боку торгівців наркотиками.

Радикальні методи боротьби з наркозлочинцями підтримує новообраний президент Бразилії Жаір Болсонару.

Плани Вітцеля розкритикували громадські активісти та правозахисники. "Громадянське суспільство не може змиритися з карт-бланшем на відстріл людей", – каже Аннетте фон Шенфельд, голова місцевого відділення німецького Фонду Генріха Белля.

Раніше поліцейські вбивали мирних жителів замість злочинців під час спецоперацій. Так застрелили чоловіка з парасолькою та робітника з дрилем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер хотів встановити у центрі міста шибеницю для боротьби з корупцією

У правозахисній організації Amnesty International переконані, що дозвіл на відстріл тільки спровокує більше насильства. Також він поки суперечить чинному законодавству.

Президент Болсонару вимагає законодавчих змін, які б розв'язали руки поліції. Відповідний законопроект уже подали.

"Щоб втілити це в життя, Вітцелю спочатку доведеться повалити правову державу. Адже з юридичної точки зору це нонсенс, оскільки законного нападу не буває. Є лише законна самооборона", – каже полковник Робсон Родрігес да Сілва. Він обіймав посаду заступника командувача військовою поліцією Ріо-де-Жанейро до початку 2016 року. Має багаторічний досвід керування миротворчими поліцейськими загонами округу.

Родрігес закликає владу фінансувати школи та соціальні проекти, щоб відкривати більше перспектив для молоді. "Це не жарти – випускати на вулиці снайперів, аби домогтись від населення схвальної реакції. Адже наше суспільство має багато емоційних та психологічних травм, народ паралізований страхом, ненавистю і жадає помсти", – каже Родрігес. Є ризик піддати усе населення ще більшій небезпеці. Ситуація може вилитися в акції помсти наркобандитів проти всіх поліцейських. Уже зараз більше поліцейських стають жертвами убивць у позаробочий час, ніж під час виконання службових обов'язків.

У жовтні вибори в Бразилії виграв ультраправий політик Жаір Болсонару. Його називають "тропічним Трампом". Посилення боротьби зі злочинністю – одна з основних передвиборчих обіцянок Болсонару. Він пропонує зменшити вік кримінальної відповідальності до 16 років. Запровадити імунітет для поліцейських на час виконання службових обов'язків. Тобто якщо поліцейський вчинить під час операції вбивство з необережності, його не покарають. Болсонару вступає на посаду 1 січня 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Снайпери проти мафії: злочинців хочуть віддати на відстріл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути