пʼятниця, 07 вересня 2018 09:42

Скрипаль співпрацював із іспанською розвідкою

Скрипаль співпрацював із іспанською розвідкою
Скрипаль допомагав іспанським спецслужбам у боротьбі з російською мафією. Фото: REUTERS

Колишній російський розвідник і подвійний агент Сергій Скрипаль, отруєний "Новачком", в останні роки працював з іспанською розвідкою.

Іспанія активно веде боротьбу з російськими організованими злочинними угрупованнями. Деякі з цих угруповань пов'язані з урядом РФ.

Скрипаль, як наголошується в New York Times продовжував проводити брифінги для розвідників у Чехії та Естонії. Зараз стало відомо і про його активність в Іспанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилося відео з підозрюваними в отруєнні Скрипалів

Ця інформація дозволяє провести паралелі між Сергієм Скрипалем та іншим російським колишнім розвідником – Олександром Литвиненком, який 2006-го помер у Лондоні від отруєння полонієм. Іспанська влада визнавала, що залучала Литвиненка до кампанії проти російської організованої злочинності. Зазначається, що у Скрипаля за плечима довга історія роботи в Іспанії. У середині 90-х років він, будучи офіцером російського ГРУ, був у Мадриді. Скрипаль працював під прикриттям, як військовий аташе при російському посольстві.

Згідно з матеріалами російської справи проти Скрипаля, саме тоді він був завербований британською розвідкою. Згодом це призвело до його арешту в РФ 2004-го, звільнення в рамках обміну шпигунами з США 2010-го, і його переселенням до Великобританії того ж року. Однак в останні роки Скрипаль повернувся до Іспанії, щоб провести кілька зустрічей із офіцерами іспанської розвідувальні служби CNI. Зміст і точний час цих зустрічей засекречено.

У Кремлі відреагували на звинувачення росіян в отруєнні Скрипалів.

Зараз ви читаєте новину «Скрипаль співпрацював із іспанською розвідкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути