Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2018 18:50

Синод підтримав українську автокефалію

 
Вселенський Патріархат і Синод 11 жовтня прийняли рішення продовжити процедуру надання Томосу Україні.

"Україна має позитивне рішення Вселенського Патріарха і Синоду про Єдину Помісну Православну Церкву! Те, про що мріяли покоління українців та молилися сучасники – нарешті сталося: Україна отримала Автокефалію", - написав у Twitter президент України Петро Порошенко

Раніше повідомляв про те, що Україна отримала Томос. Потім твіт зник з його сторінки.

Прийнятий Синодом документ складається з 5 пунктів. Відповідно до нього, українська церква буде підкорятися Константинополю. Також він визнав анафему Української православної церкви Київського патріархату недійсною. У Києві відновлять ставропігію - представництво - Вселенського патріарха. Скасував право московського партіарха висвячувати митрополита києвського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі істерика щодо томосу Україні

Текст рішення Синоду опублікував на своїй сторінці архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря, речник УПЦ КП.

1) Поновити вже прийняте рішення, що Вселенський Патріархат приступає до надання Автокефалиї Церкві України.

2) Відновити на сьогоднішній день ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з багатьох ставропігій в Україні, яка завжди існувала.

3) Прийняти та розглянути клопотання про апеляцію Філарета Денисенка, Макарія Малетика та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, відповідно до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха отримувати таке звернення ієрархів та інших священнослужителів з усіх автокефальних церков. Таким чином, згадані вище канонічно відновлюються до свого ієрархічного чи священичого чину, і їхні вірні були відновлені для спілкування з Церквою.

4) Скасувати юридичне зобов'язання Синодального листа 1686 року, виданого за обставин того часу, який надав право через ікономію Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита. Його обиратиме Духовний благочинний собором його єпархії, яка буде згадувати Вселенського Патріарха як Першого Ієрарха на будь-якому святі, проголосивши та підтверджуючи свою канонічну залежність Константинопольської Матері-Церкви.

5) звернутися до всіх залучених сторін із закликом запобігти присвоєння Церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб мир і любов Христа могли перемогти.

Для того, щоб Україна отримала Томос, мають об'єднатися три церкви – УПЦ КП, УПЦ МП і УПАЦ (Українська православної автокефальна церква), заявив патріарх УПЦ КП Філарет 11 жовтня на прес-конференції після оголошення рішення Синоду. Таке зібрання відбудеться дуже скоро, пообіцяв.

"Це буде архієрейський собор, до участі в якому запросять і російських архієреїв. А потім буде прийматися рішення про отримання томосу, і продовжиться процес об'єднання з єпархіями і монастирями Московського патріархату", - пояснив Філарет.

Зараз ви читаєте новину «Синод підтримав українську автокефалію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути