понеділок, 12 вересня 2022 05:42

Сі Цзіньпін вперше за два роки залишить Китай, щоби зустрітися з Путіним

Сі Цзіньпін вперше за два роки залишить Китай, щоби зустрітися з Путіним
Сі Цзіньпін поїде на зустріч з Путіним. Фото: УНІАН

Сі Цзіньпін вперше за більш ніж два роки залишить Китай і вирушить до Центральної Азії, де зустрінеться з Володимиром Путіним.

Ця поїздка стане першою подорожжю за кордон з початку пандемії Covid-19. Вона показує, наскільки Сі впевнений у своїй владі в Китаї і наскільки небезпечною стала глобальна ситуація: конфронтація Росії із Заходом через Україну, кризу через Тайвань і світову економіку, що заїкається, пише Reuters.

Сі має відвідати Казахстан у середу з державним візитом, а потім зустрітися з Путіним на саміті Шанхайської організації співробітництва у Самарканді в Узбекистані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден заборонив продавати чипи Росії та Китаю

Минулого тижня помічник Путіна із зовнішньої політики Юрій Ушаков заявив журналістам, що Путін має зустрітися із Сі на саміті. Кремль відмовився повідомити подробиці щодо суті переговорів. Китай ще не підтвердив планів поїздок Сі.

Поглиблення "безмежного" партнерства між Китаєм і Росією є однією з найбільш інтригуючих геополітичних подій останніх років, за яким Захід з тривогою спостерігає.

"Немає жодних ознак того, що Сі готовий відмовитися від своєї підтримки Путіна у найсерйознішій конфронтації Росії із Заходом з часів розпалу холодної війни", – говориться в статті.

Однією з причин нібито прагнення Москви досягти такого союзу в обмін, зрозуміло, на поступки в Центральній і Східній Європі, може бути масове заселення Сибіру китайцями. Росія, розуміючи силу Китаю, ніколи не піде проти Заходу на такий союз.

Росіяни органічно не здатні психологічно прийняти роль молодшого партнера, чи то з Заходом проти Китаю, чи з Китаєм проти Заходу.

Ще один міф, в основі якого теж Китай, – російська агресія, що триває, щодо Заходу має означати поворот у сторону Пекіна. Насправді Москва, хоча нині вона тактично ближча до Пекіна, ніж до західних столиць, також усвідомлює, що вона ніколи не зможе грати з Китаєм так, як грає із Заходом, вважає голова польської неурядової організації "Центр стратегічного аналізу", оглядач й колишній дипломат Вітольд Юраш.

Зараз ви читаєте новину «Сі Цзіньпін вперше за два роки залишить Китай, щоби зустрітися з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути