Ексклюзиви
субота, 22 жовтня 2022 14:17

Сі Цзіньпін стане наймогутнішим правителем Китаю з часів Мао Цзедуна ‒ підсумки з'їзду партії

Сі Цзіньпін стане наймогутнішим правителем Китаю з часів Мао Цзедуна ‒ підсумки з'їзду партії
Сі Цзіньпіна призначили лідером КНР на третій п'ятирічний термін. Фото: gettyimages.com

У Китаї завершився з'їзд Комуністичної партії. Делегати призначили 69-річного Сі Цзіньпіна лідером КНР на третій п'ятирічний термін.

Затверджено також рішення, які зміцнюють його владу в країні, повідомляє Reuters.

Фактично Сі Цзіньпін стає наймогутнішим правителем Китаю з часів засновника КНР Мао Цзедуна.

Згідно з поправками до статуту партії, Сі Цзіньпін вважатиметься "основним" лідером партії. А його ідеї закріплюються як керівні принципи майбутнього розвитку Китаю. У статуті також закріплено "розвиток бойового духу, зміцнення боєздатності".

На з'їзді також обрали новий Центральний комітет Компартії Китаю із 205 членів. До нього цього разу не увійшли прем'єр-міністр Лі Кецян і колишній керівник партії провінції Гуандун Ван Ян. Останній розглядався як потенційна заміна на посаді прем'єр-міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай несподівано відреагував на санкції проти Ірану за допомогу РФ у війні

За словами аналітиків, це пов'язано з тим, що до постійного комітету Політбюро, який складається із семи членів, ймовірно, входять люди, близькі до Сі.

"Головна тема цього з'їзду, як видно з поправки до конституції та доповіді, – наголосити на основному статусі Сі. З цим з'їздом авторитет Сі ще більше зросте. У майбутньому ми побачимо велику концентрацію влади навколо Сі та навколо центру", ‒ сказав старший науковий співробітник Інституту Східної Азії у Сінгапурі Чен Ган.

Лі Кецян, який у березні піде з посади прем'єр-міністра, та Ван Ян, який очолює Народну політичну консультативну конференцію Китаю, не мають давніх зв'язків із Сі.

За словами аналітиків, Лі та Ван пов'язані з Комуністичною лігою молоді, колись впливовою групою, що втратила владу при Сі.

Нині прем'єру доручено займатися другою за величиною економікою світу. Хоча поширена думка, що вплив цієї посади зменшився, оскільки Сі неухильно зміцнював контроль протягом свого десятиліття при владі.

Державний департамент США не бачить жодних ознак того, що Китай готується допомагати президенту РФ Володимиру Путіну у його війні проти України. Також немає ознак допомогиі Росії в ухиленні від санкцій, з посиланням на речника Держдепу Неда Прайса повідомляє CNN.

Китай ставиться до Росії як до свого васала, і якщо в РФ почнуться процеси розпаду, Пекін буде зацікавлений створити на її землях кілька маріонеткових держав.

Зараз ви читаєте новину «Сі Цзіньпін стане наймогутнішим правителем Китаю з часів Мао Цзедуна ‒ підсумки з'їзду партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути