пʼятниця, 18 жовтня 2024 16:00

Сі Цзіньпін планує візит в Казань РФ для участі в саміті БРІКС

Сі Цзіньпін планує візит в Казань РФ для участі в саміті БРІКС
Сі Цзіньпін планує візит в Казань РФ для участі в саміті БРІКС. Фото: glavcom.ua

Лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає Казань РФ для участі в саміті БРІКС, з 22 по 24 жовтня.

Це буде другий візит Сі до Росії після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, повідомляє китайське Міністерство закордонних справ, пише Reuters.

Лідер Китаю візьме участь у зустрічі лідерів, діалогах експертів та інших заходах, а також проведе поглиблений обмін думками з лідерами щодо поточної міжнародної ситуації, зазначила речниця МЗС Китаю Мао Нін. Також вона додала, що Пекін готовий до співробітництва з усіма сторонами для просування співпраці БРІКС, щоб відкрити нову еру єдності й самодостатності на Глобальному Півдні, а також спільно сприяти миру та розвитку в світі.

Водночас Китай підтримує твердження Кремля про те, що дії Росії спровоковані Заходом, і продовжує постачати Москві ключові компоненти, необхідні для виробництва зброї, при цьому публічно заявляючи про "нейтральну позицію".

Відомо, що Сі востаннє був у Росії у березні 2023 року. Російський диктатор Володимир Путін також здійснював візит у Китай в жовтні того ж року. Крім того, лідер Китаю та Путін проводили зустріч в Пекіні в травні та в Казахстані в липні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія і Китай вперше публічно посварилися. Що це означає для України і світу

Від початку повномасштабної війни проти України Росія все більше залежить від Китаю в економічному питанні, оскільки західні санкції обмежили її доступ до більшої частини міжнародної торговельної системи. Розширення торгівлі Китаю з РФ, яка минулого року сягнула $240 млрд, допомогло Москві пом'якшити деякі з найсильніших санкційних ударів.

РФ покладається на китайські компанії в імпорті високотехнологічних компонентів для військової промисловості в обхід західних санкцій, водночас перенаправила більшу частину свого енергетичного експорту до Китаю.

За останні два роки воєнні зв'язки між двома країнами значно поглибились.

БРІКС була заснована у 2006 році Бразилією, Росією, Індією та Китаєм, а в 2010 році до групи приєдналася ПАР. Наразі до група розширилась, і до неї входять: ран, Єгипет, Ефіопію та Об'єднані Арабські Емірати. За наявною інформацією ще декілька країн подали заявки на приєднання до БРІКС.

Основна мета БРІКС посилення голосу ключових країн з економікою, що розвивається, на противагу світовому порядку, очолюваному Заходом.

Китай назвав Україну дружньою країною.

Міністерство закордонних справ КНР заявило про готовність до взаємовигідної співпраці.

"Україна є традиційно дружньою країною. КНР готова співпрацювати з нею для підтримки взаємовигідного співробітництва в різних сферах і сприяти постійному розвитку китайсько-українських відносин", - йдеться у повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Сі Цзіньпін планує візит в Казань РФ для участі в саміті БРІКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути