Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2024 09:45

Серед лідерів ЄС стався конфлікт - ЗМІ

Серед лідерів ЄС стався конфлікт - ЗМІ
У ЄС не можуть призначити людей на посади. Фото: Pexels

На зустрічі у понеділок лідери ЄС не підтримали кандидатуру Урсули фон дер Ляєн на черговий термін на посаді голови Європейської комісії.

Хоча президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц раніше казали, що вони близькі до угоди. Politico про це повідомили три дипломати ЄС.

"Сьогодні не досягнуто жодної угоди", - сказав журналістам президент Європейської ради Шарль Мішель пізно ввечері в понеділок після зустрічі лідерів.

Один з дипломатів повідомив, що хоча учасники переговорів узгодили три імені, обговорення продовжаться пізніше. Воно може відбутися на наступній зустрічі 27-28 червня.

Після виборів до Європарламенту склався консенсус щодо кандидатури фон дер Ляєн на другий термін як голови Єврокомісії, португальця Антоніу Кошту як голови Європейської ради, Роберти Метсоли як глави Європарламенту та Кайї Каллас як глави зовнішньополітичного відомства.

"Але надії на швидке укладення угоди випарувалися в понеділок увечері, оскільки Європейська народна партія, яка перемогла на виборах до Європарламенту, зажадала більше поступок і більше повноважень на вищих посадах", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримати переможницю. Чому інтрига навколо президентки Єврокомісії може зачепити Україну

ЄНП підтримала призначення фон дер Ляєн і Метсоли, але запропонувала розділити термін повноважень глави Євроради на два відрізки по 2,5 року. Один із них дістанеться ЄНП.

Це рішення роздратувало соціалістів і демократів. Вони хочуть, щоб посаду отримав Кошту. Переговори зайшли в глухий кут.

"Попросивши мандат лише на 2,5 роки, ЄНП створила величезну проблему для соціалістів, які були б поставлені в складне становище. Це буде важко вирішити", - сказав один із європейських чиновників.

Чинний голова євроради Шарль Мішель не допомагав у дискусіях.

"Замість того щоб допомогти знайти угоду, він постійно порушував інші питання", - сказав один з чиновників.

Однією з причин провалу переговорів називають те, що прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні була незадоволена тим, як пройшов вечір. Вона була одним із небагатьох лідерів, що вийшли з європейських виборів із перемогою. Їй не сподобалися спроби інших лідерів ЄС усунути її від переговорів.

Президентку Європейської Комісії Урсулу фон дер Ляєн звинуватили у кумівстві через призначення на високооплачувану посаду уповноваженого ЄС з питань бізнесу Маркуса Піпера - свого однопартійця, депутата від німецької правоцентристської партії.

Піпер підписав контракт 31 березня. Однак, за повідомленнями, які поширила опозиція, дві інші кандидатки на цю посаду, отримали вищі бали на тестах під час відбору.

Зараз ви читаєте новину «Серед лідерів ЄС стався конфлікт - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути