субота, 05 червня 2021 13:01

Сербія вирішила бути з Путіним: стратегічне рішення країни

Сербія вирішила бути з Путіним: стратегічне рішення країни
Вакцину від Covid-19 "Спутник V" виготовлятимуть поза Росією. Фото: REUTERS

Вірусологічний інституту "Торлак" в Белграді (Сербія) почав виробляти російську вакцину "Спутник V" від Covid-19.

Із цього приводу влаштували урочистості, участь в яких взяли президенти Сербії й Росії, Александар Вучич й Володимир Путін, передає "Радіо Свобода".

"Ефективна боротьба проти коронавірусу можлива лише обʼєднаними зусиллями на глобальному рівні. Росія відкрита для співробітництва з усіма країнами. Дивно й контрпродуктивно, ще деякі держави намагаються обмежити застосування "Спутник V", адже він належить до найбільш ефективних у світі вакцин", - сказав Путін.

Пробне виробництво вакцини розпочали ще у квітні. Субстанцію для неї привозять з Росії, в Белграді лише пакують в ампули. Досі створили три серії, які пройшли відповідний контроль в РФ й отримали позитивну оцінку. Згодом белградський інститут має опанувати повний цикл виробництва вакцини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина купуватиме російську вакцину

Вакцинацію у Сербії почали у січні. Дві дози наразі отримали 44% з-поміж 6,9 млн населення. Поряд з російською застосовують китайську вакцину Sinopharm, британську AstraZeneka й американсько-німецьку Phizer/BiоNTech.

У Словаччині перевіряли російську вакцину від коронавірусу "Спутник V" і знайшли чужорідні клітини, який не має бути в препараті. Ідеться про клітини, які допомагають розмножувати дефектний вірус ще під час виробництва препарату. Це суперечить затвердженим стандартам ЄС.

Російська вакцина "Спутник V" ще не схвалена Європейською агенцією лікарських засобів, проте це не завадило національним регуляторам низки країн ЄС дозволити застосування російської вакцини. Зокрема, Угорщині й Словаччині.

Зараз ви читаєте новину «Сербія вирішила бути з Путіним: стратегічне рішення країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути