вівторок, 11 серпня 2020 08:44

Сенат США пригрозив Лукашенкові санкціями

Сенат США пригрозив Лукашенкові санкціями
У Білорусі тривають масові протести. Їх учасники виступають проти результатів президентських виборів, які нібито виграв чинний глава держави Олександр Лукашенко. Фото: svaboda.org

Вибори у Білорусі були фікцією. А президент республіки Олександр Лукашенко виправдовує репутацію диктатора.

Тому потрібно перерахувати голоси виборців і провести нові вибори президента республіки. Про це заявив американський сенатор-демократ Роберт Менендес. Вважає, що влада США і Європейського союзу можуть ввести санкції відносно Олександра Лукашенко, якщо в республіці не припиниться "напад на демократію".

"Олександр Лукашенко виправдовує свою репутацію останнього диктатора Європи. Недільні вибори були фікцією і трагедією для білоруського народу, який серйозно ризикнув заради свободи", — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа відреагувала на події у Білорусі: ініціюють екстрений саміт ЄС

За словами Менендеса, зараз "міжнародне співтовариство не повинно коливатися в незмінній підтримці демократії, прав людини і сподівань білоруського народу, який заслуговує набагато більшого".

"У цьому ключі адміністрація президента США Дональда Трампа повинна дати зрозуміти, що будь-які недавні досягнення в двосторонніх відносинах між США і Білорусю не принесуть користі, якщо білоруська влада не проведе точний підрахунок недільних бюлетенів або не проведе повторні вибори відповідно до міжнародно визнаними демократичними стандартами", — вважає Менендес.

Він додав, що "якщо цей шалений напад на демократичні цінності продовжиться", то влада США і ЄС швидко відновлять санкції відносно Лукашенка і його соратників.

У неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулися вибори президента. Після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за чинним президентом Олександром Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни. Відбулися перші зіткнення з ОМОНом, правоохоронці використовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. Інтернет не працював на території країни всю ніч. За останніми даними ЦВК, у чинного глави держави Олександра Лукашенка 80,08% голосів, за Світлану Тихановську проголосували 10,09%. Ввечері 10 серпня білоруси знову вийшли на протести. На вулицях у Мінську силовики застосовують сльозогінний газ та стріляють гумовими кулями.

Зараз ви читаєте новину «Сенат США пригрозив Лукашенкові санкціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути