середа, 25 квітня 2018 21:09

Сарґсян домовляється. Пашинян іде на вибори прем'єра - коротко про останні події у Вірменії

Сарґсян домовляється. Пашинян іде на вибори прем'єра - коротко про останні події у Вірменії
Серж Сарґсян та Нікол Пашинян під час зустрічі 22 квітня. Учасник зустрічі не змогли порозумітися

Колишній президент та прем'єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян намагається домовитися зі своєю Республіканською партією.

Він закликав її представників зустрітися з ним. Хоче розповісти про своє бачення подальшого розвитку країни. Про це йдеться у його заяві, повідомляють "Новости Армении".

"Я змушений знову виступити з публічним зверненням до нашого народу через звернення до вас. Хоч як я налаштований не втручатися в політичні процеси, зараз вважаю, що зобов'язаний зробити це. Запрошую вас зустрітися зі мною, щоб я міг детально пояснити причини своєї відставки. Я представлю своє бачення щодо майбутнього партії, її нового керівництва і важливості реформ, для сприяння розвитку країни. Запрошую вас обговорити мир і стабільність. Зустріч організовує глава фракції РПВ".

Фракція вірменського парламенту "Вихід" висунула кандидатуру лідера партії "Громадянський договір" депутата Нікола Пашиняна на пост прем'єр-міністра Вірменії.

Зранку були скасовані перемовини між Пашиняном та виконувачем обов'язків прем'єр-міністра Кареном Карапетяном. Пашинян переконував, що парламент має обрати головою уряду кандидата від народу. Це одна із чотирьох вимог, які оголосив він 20 квітня: 1) відставка Сержа Саргсяна, 2) обрання на посаду прем'єр-міністра представника від народу, 3) формування тимчасового уряду. Четверта вимога - або прийняття парламентом програми нового уряду, або дострокові парламентські вибори.

24 квітня Пашинян заявив, що готовий виконати роль кандидата від народу. Карапетян відповів, що хай тоді опозиція висуває його кандидатуру на вибори прем'єра у парламенті.

Республіканська партія висуне свого кандидата найближчим часом. Про це заявив в бесіді з журналістами в парламенті Вірменії 25 квітня керівник фракції правлячої РПА Ваграм Багдасарян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Западенців у Вірменії нема" - Кремль та його пропагандисти не побачили паралелі з Майданом

25 квітня Пашинян організував мітинг в центрі Єревана.

На нього зібралися десятки тисяч чоловік. Одночасно акції відбувалися в кількох інших містах країни. Учасники скандували "Відкинь Сержа, Карена", "Нікол - прем'єр-міністр", "Страйк". Частина мітингувальників перекрила дорогу, що веде до торгового центру "Далма гарден молл".

Свою підтримку руху висловили дві інші партії блоку "Вихід" - партія "Республіка" і "Світла Вірменія". Партія "Процвітаюча Вірменія" в минулому була досить тісно пов'язана з Республіканською партією Вірменії. Закликала своїх прихильників "бути з народом".

Президент Вірменії Армен Саркісян провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Сторони обговорили порядок вірмено-російських міждержавних відносин. Зійшлися на тому, що на час протестів повинна дотримуватися конституція країни, повідомляють "Новости Армении".

Прем'єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян подав у відставку.

"Нікол Пашинян мав рацію. Я помилився. У такій ситуації кілька рішень, але на жодне я не піду. Це не для мене. Я залишаю пост керівника країни, пост прем'єр-міністра Вірменії. Вуличний рух проти мого прем'єрства. Я виконую вашу вимогу", - йдеться в опублікованій ним заяві.

22 квітня Сарґсян заявив, що буде готовий до "інших місій" тільки після того, як забезпечить безпечний розвиток країни і досягне "гідного врегулювання" карабахської проблеми (напруження між Азербайджаном та населеним вірменами Нагорним Карабахом на його території триває з 1980-х).

Зараз ви читаєте новину «Сарґсян домовляється. Пашинян іде на вибори прем'єра - коротко про останні події у Вірменії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути