субота, 28 листопада 2020 09:30

Літак врізався в антарктичну гору. Ніхто не вижив

Літак врізався в антарктичну гору. Ніхто не вижив
Рештки фюзеляжу літака, сфотографовані 2004-го. Більшість уламків залишаються на місці аварії / Wikipedia

28 листопада 1979-го над Антарктидою розбився літак. Загинули всі 257 осіб на борту. Це була найстрашніша авіакатастрофа в історії Нової Зеландії.

У 1970-х польоти над Антарктидою стали популярними, бо туристи прагнули на власні очі побачити ізольований і загадковий континент. Одноденні екскурсії з Нової Зеландії відкривали людям чудові краєвиди на шельфовий льодовик Росс.

Однак польоти іноді були небезпечними і проблематичними. На великих крижаних рівнинах практично немає візуальних орієнтирів, а магнітні компаси погано працюють чи помиляються так близько до Південного полюса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа літака МАУ: Іран виплатить Україні 200 млн

Літаком McDonnell Douglas DC-10, який 28 листопада доставив в Антарктиду 257 осіб, керували пілоти, які не літали над крижаним континентом. Що гірше, дані, введені в керування курсом польоту борту, були неправильними. Ці ж дані використали під час попередніх рейсів, проте тоді проблем не було через хорошу видимість.

Погана видимість 28 листопада привела до фатальної помилки пілотів. Літак летів над шельфовим льодовиком Росса. Пілот спустився нижче хмар, щоб пасажирам було краще видно.

Борт весь час мав летіти на висоті понад 1,8 км, але опустився до 457 м через похмуре небо. Через неправильні дані пілот не знав, що знизився занадто сильно, коли досяг гори Еребус - вулкана заввишки 3793 м. Літак врізався в схил гори на швидкості 483 км/ год. Ніхто не вижив.

Зараз ви читаєте новину «Літак врізався в антарктичну гору. Ніхто не вижив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути