понеділок, 26 липня 2021 10:29

Шамана, який ішов виганяти Путіна, так і не випустять із психлікарні

Шамана, який ішов виганяти Путіна, так і не випустять із психлікарні
Шамана, який йшов на Москву виганяти Путіна, вирішили не випускати з психлікарні / RFE

У Росії Якутський міський суд направив шамана Олександра Габишева на нове примусове лікування в "медичну організацію спеціалізованого типу з інтенсивним спостереженням" у кримінальній справі про застосування сили до службовця Росгвардії.

До вступу в силу рішення суду шамана помістили під варту. Суд виніс окрему постанову щодо адвоката Габишева – Ольги Тимофєєвої за фразу "судилище, в якому соромно брати участь" і за те, що вона встала із запізненням під час входу судді в зал. Про це пише "Радіо свобода" з посиланням на "МБХ медіа".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якутський шаман продовжив похід проти Путіна

Поспіх із розглядом справи пов'язують із тим, що 27 липня закінчується піврічний термін утримання Габишева у психіатричному стаціонарі.

Габишева затримали й помістили у психоневрологічний диспансер незабаром після того, коли заявив про черговий похід на Москву. Приводом для затримання стала скарга лікаря диспансеру, який повідомив до чергової частини МВС Росії, що Габишев нібито не проходить плановий огляд, відмовляється від лікування і поводиться агресивно.

Силовики Росгвардії разом із медиком прибули до будинку шамана, щоб супроводити його в диспансер, після чого Габишев нібито напав на силовика з мечем. Проти нього порушили кримінальну справу про застосування насильства проти представника влади.

Олександр Габишев дістав широку популярність у березні 2019-го, коли почав пішу подорож із Якутії до Москви з метою вигнати Путіна з Кремля. Після того, як пройшов частину шляху, його затримали й помістили в психоневрологічний диспансер. Також проти нього порушили кримінальну справу про публічні заклики до екстремістської діяльності. Пізніше його випустили із психлікарні під підписку про невиїзд. 2020 року він оголосив новий похід на Москву, але у травні його затримали силовики й відвезли у психлікарню.

У травні посадили на примусове лікування у психдиспансері. У червні сестра Вікторія Захарова розповіла, що Габишев скаржився на різке погіршення стану здоров'я, зокрема, на постійну слабкість, запаморочення і сонливість. Також шаман повідомив про збільшення кількості невідомих препаратів, які його змушують вживати.

Зараз ви читаєте новину «Шамана, який ішов виганяти Путіна, так і не випустять із психлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути