середа, 10 квітня 2024 15:22

РПЦ "оголосила Україні священну війну" - Atlantic Council

РПЦ "оголосила Україні священну війну" - Atlantic Council
РПЦ ухвалила указ, в якому відстоює "священну війну" проти Заходу. Фото: "Вечерняя Москва"

Російська православна церква оголосила Україні та західному світу "священну війну".

РПЦ недавно ухвалила указ, який "викладає намір Кремля знищити Україну, а також надає ідеологічний аргумент для ширшої конфронтації із західним світом". Політичний консультант, глава консалтингової компанії Wooden Horse Strategies Брайан Меффорд написав про це у статті для Atlantic Council.

"Його було видано під час з'їзду Всесвітнього російського народного собору, який очолює предстоятель РПЦ патріарх Кирило. Він називає вторгнення в Україну "священною війною" з явною метою знищення української незалежності та встановлення прямого російського правління", - зазначає автор.

У документі з 3 тис. слів Росія згадується 53 рази. Текст повністю спрямований на інтереси Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РПЦ найняла лобіста в США для просування своїх інтересів в Україні: гроші, ймовірно, від Новинського

"З духовного та морального погляду Спеціальна військова операція є священною війною, в якій Росія та її народ захищають єдиний духовний простір Святої Русі", - йдеться в указі.

Україну там називають частини "русского мира" і наголошують на необхідності раз і назавжди знищити українську державність. В указі заявляють, що після закінчення війни "вся територія сучасної України має увійти до виключної зони впливу Росії. Необхідно повністю виключити можливість існування на цій території ворожого Росії та її народу політичного режиму".

"Визначаючи вторгнення в суто духовних термінах, РПЦ сподівається відбілити воєнні злочини, які скоюються в Україні, і залучити більше простих росіян до добровольців. Нещодавнє оголошення Москвою священної війни також надсилає безпомилковий сигнал усім на Заході, хто все ще вірить у можливість досягнення якогось компромісу з Кремлем. Хоча Путін спочатку намагався виправдати вторгнення як прагматичну відповідь на розширення НАТО, тепер очевидно, що він розглядає війну як священну місію і не зупиниться, доки Україну не буде стерто з карти Європи", - підсумував Меффорд.

Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора зібрали доказову базу на патріарха РПЦ Володимира Гундяєва (Кирила) та повідомили йому про підозру.

Очільнику російської церкви інкримінують сприяння збройній агресії РФ та заперечення воєнних злочинів окупантів. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії. Він одним із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

Зараз ви читаєте новину «РПЦ "оголосила Україні священну війну" - Atlantic Council». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути