Ексклюзиви
субота, 06 серпня 2022 07:10

Розробник гіперзвукових ракет РФ загримів за ґрати 

Розробник гіперзвукових ракет РФ загримів за ґрати 
За ґратами опинився російський науковець, який координував дослідження для розробки систем зброї РФ. Фото: розміщене на ukrinform.ua

У Росії заарештували керівника лабораторії гіперзвуку в Новосибірському інституті теоретичної та прикладної механіки Андрія Шиплюка.

Російського науковця підозрюють у державній зраді, пише ТСН з посиланням на пропагандистське агентство ТАСС.

Після затримання Шиплюка доставили до московського слідчого ізолятора Лефортово. З посиланням на колег вченого повідомляється також про обшуки, які відбулися в інституті, де він працював.

Шиплюк займався дослідженнями для розробки гіперзвукових ракет, які можуть летіти зі швидкістю, що в дев'ять разів перевищує швидкість звуку. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що російські ракети не мають собі рівних і їх поставлять на озброєння військово-морських сил в найближчі кілька місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракетна атака на Україну: учора Кремль втратив рекордну кількість грошей

Раніше ще одного старшого наукового співробітника того ж Новосибірського інституту Анатолія Маслова також затримали за нібито розголошення державної таємниці щодо гіперзвукової технології.

Загалом уже декілька російських вчених останнім часом були звинувачені в державній зраді за нібито передачу конфіденційних матеріалів іноземцям.

Критики Кремля кажуть, що арешти викликані безпідставною параноєю Путіна.

20 квітня 2022 року стало відомо, що Росія провели випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат". Офіційно проєкт "Сармат" анонсував 2018 року Володимир Путін.

Запуск здійснили на космодромі "Плесецьк" із шахтної пускової установки.

"Сармат" здатна долітати за 18 тис. км. Стартова маса ракети майже 200 т, вона несе до 10 т корисного навантаження і 178 т пального. Швидкість передстартової підготовки ракети скоротили до кількох десятків секунд.

Зараз ви читаєте новину «Розробник гіперзвукових ракет РФ загримів за ґрати ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути