Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 15:06

Розробник газу, яким отруїли Скрипаля, назвав винуватців

Розробник газу, яким отруїли Скрипаля, назвав винуватців
Новичок - одна із найпотужніших нервово-паралітичних отрут у світі

Віл Мірзаянов, один із основних розробників газу "Новичок" , яким отруїли колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку, назвав країну, винну в отруєнні.

Формула речовини у Росії засекречена, тому жодна інша країна не могла його використати, заявив він у інтерв'ю The Telegraph.

Мірзаянов виключив можливість одужання потерпілих. Вони не зможуть повноцінно вилікуватися від згубних ефектів отрути, додав він.

"Новичок вдесятеро сильніший, ніж будь-яка відома нервово-паралітична речовина", - заявив Мірзаянов.

Його формула у Росії засекречена, тому жодна інша країна не могла її використати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруєння Скрипаля: Росія відмовляється співпрацювати зі слідством

Мірзаянов розробляв газ у Державному науково-дослідному інституті органічної хімії і технології (ГНІІОХТ). У 1990-х мігрував у США. Стверджує, що "Новичок" у кілька разів сильніший від VX та зарина. Виготовити його можна зі звичайних хімікатів, які є на заводах пестицидів та добрив. "Новичок" пригнічує дихання та уповільнює серцебиття. Його можна використовувати як газ та як рідину, розповідає "Медуза".

Його застосували лише 1 раз - 1995-го в Москві. Партнер отруїв банкіра Івана Ківеліді і його секретаря Зару Ісмаїлову. У РФ стверджують, що знищили всі запаси отрути.

4 березня у Великій Британії з підозрою на отруєнням до лікарні потрапили колишній російський розвідник Сергій Скрипаль та його супутниця. 66-річному чоловіку та вдвічі молодшій жінці стало зле у торговельному центрі. Обох постраждалих забрали до лікарні Солсбері у тяжкому стані. Фахівці в захисних костюмах почали знезараження території торговельного центру. У той же день двоє поліцейських, які займалися справою, потрапили до лікарні. Про це у Twitter повідомив журналіст BBC Том Сімондс. За його словами, симптоми отруєння такі: свербіж в очах та проблеми з диханням.

Зараз ви читаєте новину «Розробник газу, яким отруїли Скрипаля, назвав винуватців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути