четвер, 29 липня 2021 19:13

Росія "влетіла" на $5 млрд у справі ЮКОСа

Росія "влетіла" на $5 млрд у справі ЮКОСа
Росія програла суд компанії Yukos Capital Sarl. Фото: rosiianews

Міжнародний арбітраж під егідою Постійного третейського суду в Гаазі підтримав компанію Yukos Capital Sarl у позові проти Росії.

Суд визнав, що Росія незаконно експропріювала позики, які Yukos Capital видав своїй колишній материнській компанії, і не дала здійснитися правосуддю в цій справі в російських судах. Про це повідомляє РБК з посиланням на нідерландський фонд Yukos.

Росії має виплатити компанії Yukos Capital Sarl $5 млрд компенсації.

Підставою для розгляду справи став Договір до Енергетичної хартії, що дозволяє розглядати справи компаній із сектора енергетики в міжнародному арбітражі. Росія підписала його в 1994 році, періодично застосовувала, але ніколи не ратифікувала.

Yukos Capital стверджує, що видала ЮКОСу дві позики: у 2004 році "Юганскнефтегаз" (основне видобувне підприємство ЮКОСа) отримав 11,2 млрд руб., в 2007 році інша "дочка" ЮКОСа – "Самаранефтегаз" – взяла в борг 2,4 млрд руб. У 2007 році російські суди визнали ці угоди нікчемними.

Арбітражний розгляд проти Росії Yukos Capital розпочав у 2013 році, спочатку вимагаючи $13 млрд компенсації. Це одна зі справ "другої хвилі". Таким чином колишні мажоритарні акціонери ЮКОСу через нідерландські суди домагаються компенсації на загальну суму $60 млрд.

Росія не визнає ці борги. У грудні Конституційний суд дозволив російській владі не виплачувати гроші за результатами таких судових процесів. Суд вирішив, що якщо Москва не ратифікувала Договір до Енергетичної хартії, вона не зобов'язана його виконувати. Російський уряд вважає, що попередні склади цього ж уряду перевищили свої повноваження, дозволивши вирішувати судові питання в судах інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не звільнить українські території в обмін на "Північний потік-2" - експерт

У лютому 2020 року апеляційний суд Гааги зобов'язав Росію виплатити понад $50 млрд колишнім акціонерам нафтової компанії ЮКОС.

Позивачем у справі виступили Hulley Enterprises, Yukos Universal і Veteran Petroleum, що входили в Group Menatep Limited. Вони володіли 70 відсотками ЮКОСу і втратили гроші при його банкрутстві. У рішенні Третейського суду в Гаазі від 2014 року вказувалося, що Росія фактично експропріювала компанію у її законних власників. За версією суду, влада країни спеціально домагалася банкрутства компанії, щоб отримати її активи і прибрати керівника ЮКОСу Михайла Ходорковського з політики. Пізніше це рішення було оскаржене Росією.

Згідно із міжнародним правом, Чехія може вимагати від Росії відшкодувати збитки, які завдав вибух боєприпасів на складах у 2014 році. Якщо вимагати це від Росії шляхом карної справи, то процес триватиме довго.

Зараз ви читаєте новину «Росія "влетіла" на $5 млрд у справі ЮКОСа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути