Ексклюзиви
четвер, 17 лютого 2022 19:30

Росія збільшила свою присутність уздовж кордонів із Україною – що пише про нас світова преса
5

Заяви Росії про відведення військ від кордонів України не відповідають дійсності. Також українці зазнають, можливо, найбільшої кіберагресії у світі, від початку російської війни проти України у 2014 році. Ізраїль відмовився продати Україні протиракетну систему оборони "Залізний купол" через побоювання посвариться з Росією. Ось дещо з того, що днями писали про Україну у світових ЗМІ.

"Росію звинуватили, що вона продовжує перекидати тисячі солдатів до українського кордону", Le Monde, Франція

Через добу, коли напруга, начебто, спала, на кордонах з Україною продовжують стояти російські війська.

15 лютого росіяни оголосили, що відводять війська від кордонів з Україною. Тепер знаємо, що це брехня

"15 лютого росіяни оголосили, що відводять війська від кордонів із Україною. Тепер знаємо, що це брехня", - заявив у середу, 16 лютого, високий чиновник Білого дому.

"Фактично ми зараз підтвердили те, що останніми днями Росія збільшила свою присутність уздовж кордонів із Україною, додавши близько 7000 військових, деякі з них прибули сьогодні, в середу", - сказав він.

Автор: Reuters
  Російські танки частин Західного військового округу повертаються до місць постійної дислокації у невідомому місці на території Росії, 15 лютого 2022 року. Відео міністерства оборони Росії. Американська розвідка не підтверджує цих даних, і каже, що це може бути обманом
Російські танки частин Західного військового округу повертаються до місць постійної дислокації у невідомому місці на території Росії, 15 лютого 2022 року. Відео міністерства оборони Росії. Американська розвідка не підтверджує цих даних, і каже, що це може бути обманом

За словами чиновника, якщо Росія заявила, що хоче знайти дипломатичне рішення, "її дії вказують на протилежне".

Минулого четверга Росія заявила, що повертає на бази бронетанкові частини, які взяли участь у військових навчаннях біля кордонів України. Військовий ешелон із технікою бронетанкових частин Західного військового округу "виїхав до пункту постійної дислокації після закінчення планових навчань", заявило тоді міноборони Росії. Проте жодних подробиць ні про місце, куди відправили бронетехніку, ні про те, куди вона прибула, немає.

Автор: Reuters
  На супутниковому знімку видно російські війська, автопарк і артилерійські установки біля білоруського міста Речіце, 4 лютого
На супутниковому знімку видно російські війська, автопарк і артилерійські установки біля білоруського міста Речіце, 4 лютого

Станом на середу, 16 лютого, російська армія оголосила про закінчення навчань і відвід солдатів із анексованого Криму, опублікувавши відео, на якому стверджується, що вагони з військовою технікою залишають район уночі. Білорусь також пообіцяла в середу, що всі російські військові, дислоковані на її території в рамках навчань, залишать країну у запланований час закінчення навчань 20 лютого. Але в НАТО заявили, що не бачать оголошеної деескалації.

"Навпаки Росія продовжує посилювати військову присутність. Вона все ще може вторгнутися в Україну без попереджень. Можливості у неї є", - заявив генсекретар Альянсу Єнс Столтенберг, маючи на увазі понад 100 тис. солдатів.

Москва надалі концентрує "стільки ж сил" навколо України, як раніше, заявив також голова французької дипломатії Жан-Ів Ле Дріан.

Автор: Reuters
  На супутниковому знімку війська та підрозділи забезпечення на північний захід від російського Єльська, Білорусь, 4 лютого
На супутниковому знімку війська та підрозділи забезпечення на північний захід від російського Єльська, Білорусь, 4 лютого

Президент Володимир Зеленський сказав, що не бачить ознак зниження концентрації російських військ на кордоні. Однак спостерігає "невеликі ротації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстріл Станиці Луганської: МЗС звернулося до міжнародних партнерів

У цьому контексті проросійські сепаратисти на Донбасі в четвер звинуватили український уряд у застосуванні мінометів, гранатометів і кулеметів для нападу на їх територію з порушенням домовленостей, спрямованих на припинення конфлікту в регіоні.

Ці звинувачення пролунали, коли у вівторок російський парламент закликав Володимира Путіна визнати незалежність цих сепаратистських територій.

"Кібервійна Росії проти України – чого нас вчить новітня історія?", Sky News, Велика Британія

Хоча більшість збройних сил світу визнала кіберпростір полем ведення війни, комп'ютери надалі набагато менш здатні вбивати людей, ніж артилерія, зосереджена на кордонах України.

У 2014 році Росія анексувала Крим. З того часу її атаки на Україну не раз були націлені на цивільну інфраструктуру і часто завдавали шкоди цивільному населенню. Від збитого літака рейсу MH-17 до кібератаки NotPetya, яка вивела з ладу системи і завдала мільярдних збитків, зокрема, в самій Росії.

За останні вісім років Україна зіткнулася з більшою кіберагресією, ніж будь-яка інша країна на Землі

"Українці воюють із Росією. Кіберпростір один із вимірів. Триває постійне цифрове цькування. Було два відключення електроенергії у Києві у 2015 та 2016 роках. Також збої у роботі державних онлайн-сервісів і напади на українські військові об'єкти з розвідувальною метою. За вісім років Україна зіткнулася з більшою кіберагресією, ніж будь-яка інша країна на Землі", - каже колишній виконавчий директор Національного центру кібербезпеки Великої Британії Кіаран Мартін.

Бюлетені на перших президентських виборах в Україні після вторгнення Росії у 2014 році довелося рахувати вручну – хакери видалили важливі файли у центральній виборчій системі країни.

Автор: Reuters
  Росія активно використовує кіберагресію проти українців
Росія активно використовує кіберагресію проти українців

Наступного року перший публічно визнаний успішний злом електромережі відключив подачу електроенергії для більш ніж 200 тис. осіб на час до шести годин. Інша, ще витонченіша атака у 2016 році вивела з ладу електропостачання Києва.

Ще один переломний момент мав настати у 2017 році. Напередодні Дня Конституції України хакери запустили шкідливий інструмент шифрування даних. Він був вбудований у бухгалтерське програмне забезпечення, яке використовується більшістю державних і фінансових установ країни. Шкідлива програма могла поширюватися з мережі в мережу. Саме це робила, розповсюджуючись зі швидкістю лісової пожежі. Але хакери, які її розробили, не змогли направити її для пошкодження певних важливих мереж.

Російські хакери відключили чорнобильську систему радіаційного контролю

За оцінкою Білого дому, вони навіть відключили чорнобильську систему радіаційного контролю. Це зачепило підприємства по світу, зокрема, в Росії, знищивши дані та завдавши збитків на суму понад $10 млрд.

"Те, що ми бачили, включаючи псування сайтів, не є чимось новим. Однак, якщо Росія вирішить розпочати військові дії проти України, очікуємо на подальші та більш агресивні кібератаки. На даному етапі важко сказати, у чому можуть полягати операції. Але вони можуть включати порушення зв'язку або іншої критично важливої інфраструктури. Також інформаційні операції, спрямовані на те, щоб викликати сум'яття серед населення", - каже директор експерт Secureworks Майк Маклеллан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дедалі менше українців позитивно ставляться до Росії

Ціль цих операцій може полягати не в тому, щоб безпосередньо вивести з ладу військову техніку, а в тому, щоб підірвати обороноздатність України та змусити країну використати свої ресурси так, щоб Росія могла цим скористатися.

"Ізраїль відмовився продавати Україні систему ППО "Залізний купол", YNET, Ізраїль

Прагнучи за всяку ціну уникнути участі Ізраїлю у кризі між Росією і Україною, Єрусалим відмовився продавати Києву систему протиракетної оборони "Залізний купол", щоб не дратувати росіян. Відмова продавати передову технологію, розчарувала українців.

Це питання демонструє скрутне становище, в якому опинився Єрусалим. Оскільки присутність Росії в Сирії означає, що дві країни фактично мають спільний кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український військовий зазнав поранення

Уряд Ізраїлю вважає, що адміністрація Джо Байдена та лідери Конгресу США розуміють необхідність того, щоб ізраїльтяни діяли обережно і показали "відповідальну та чутливу" поведінку, коли справа доходить до постачання оборонної зброї.

Автор: Reuters
  Танк Т-64 і БМП під час військових навчань для українських солдатів під Рівне, 16 лютого
Танк Т-64 і БМП під час військових навчань для українських солдатів під Рівне, 16 лютого

Систему "Залізний купол" Ізраїль розробив разом із Пентагоном. Угода між двома країнами не дає змоги продавати технологію третім сторонам без взаємної згоди.

Популярність системи зросла після воєнного конфлікту з ХАМАСом у травні 2021 року. Вона призвела до того, що Україна, серед інших країн, захотіла її купити.

Українці звернулися до США з проханням розмістити на їх території американські ракетні комплекси Patriot і дозволити купити "Залізний купол", перш ніж вторгнення Росії стало реальною загрозою

Київ розпочав кампанію тиску на законодавців у Вашингтоні, щоб полегшили такий крок. Навесні минулого року українці офіційно звернулися до США з проханням розмістити на їх території американські ракетні комплекси Patriot. Дозволити купити "Залізний купол", перш ніж вторгнення Росії до країни стало реальною загрозою.

Адміністрація Байдена і члени Конгресу від обох партій схильні зайняти більш агресивну позицію щодо Москви на фоні агресії Росії, що триває проти України на Донбасі. Деякі члени Конгресу, бажаючи натиснути на Байдена, включили до законопроекту про оборону на 2022 рік поправку, яка змусить Білий дім продати чи передати Україні системи ППО і протиракетної оборони, включаючи "Залізний купол".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія буде загрозою для України навіть після смерті Путіна - американський капітан Гаррі Табах

Поправка вимагала від Пентагону подати Конгресу звіт із викладом варіантів потенційних продажів чи передачі Україні "існуючих систем".

За даними видання Politico, США закупили дві батареї "Залізний купол" у ізраїльської фірми Rafael Defense Industries. Вони готуються до введення в експлуатацію наступного року. Система поки що не інтегрована у систему протиракетної оборони США. Це поставило Ізраїль у складне становище. Він міг відхилити запит Америки на постачання технології Україні чи ризикнути конфронтацією з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна скорочує штат посольства в Києві

Ізраїль повідомив адміністрацію Байдена під час неофіційних переговорів, що не може погодитися на такий крок з огляду на відносини з Москвою. Потім Україна звернулася безпосередньо до уряду ізраїльського прем'єра Нафталі Беннета. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на початку цього місяця в інтерв'ю телеканалу Kan Public Broadcasting заявив про бажання Києва купити цю оборонну систему, а також про прохання до США отримати батарею ракет Patriot.

Аргументи Ізраїлю переконали Вашингтон, і питання про можливий продаж зняли з обговорення.

Минулого огляду преси Gazeta.ua писала, що Росія заявила, що відводить війська від кордонів України. Репортаж про те, як у російськомовних регіонах України формується ідентичність на базі загроз російського вторгнення та восьмирічної війни на Донбасі. І приготування країн ЄС, що межують із Україною, до можливого напливу українських біженців у разі російського вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «Росія збільшила свою присутність уздовж кордонів із Україною – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути