Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2023 21:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія дає новий урок спотворення історії" – FT

"Росія дає новий урок спотворення історії" – FT
У путінській версії російського минулого похвальні події включають територіальні завоювання Катерини ІІ / Getty Images

Думки на сайті The Financial Times оглядача Тоні Барбера

З вересня російські учні 11 класів, віком близько 17 років, будуть вивчати новітню історію за новими підручниками. Оскільки книга охоплює події до сьогодення, вони дізнаються, що "Україна - ультранаціоналістична держава. Що сьогодні в Україні будь-яке інакомислення жорстко переслідується, опозиція заборонена, а все російське оголошується ворожим".

У відповідності зі світоглядом Кремля, книга також вчить, що "США стали головним бенефіціаром українського конфлікту, і Штати налаштовані боротися "до останнього українця".

Кремль вкладає ресурси в побудову офіційної версії історії. Метою є формування нової російської ідентичності

Не відкидайте підручник як ще одну отруйну краплю в потоці антиукраїнської, антизахідної пропаганди, яка затопила російське суспільство за період 23-річного правління Володимира Путіна. Зловживання історією служить ширшій меті. Одна з цілей - згуртувати населення в підтримці агресивної, експансіоністської зовнішньої політики Путіна. Протягом більше десяти років Кремль вкладав ресурси в побудову офіційної версії історії. Метою є не що інше, як формування нової російської ідентичності.

Ці зусилля виходять за рамки шкільних підручників. Це фестивалі, фільми, телешоу, клуби реконструкції, військово-історичні екскурсії для дітей, студентські дискусійні товариства, мурали та пам'ятники, як-от встановлений у 2017 році в Москві пам'ятник Михайлу Калашникову, винахіднику автомата АК-47.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Інші країни, колишні та нинішні, засновували свою ідентичність на релігії, громадянському патріотизмі чи державній ідеології. Згадайте протестантську Англію після Реформації, ідеали свободи в США, права людини у Франції після революції 1789 року чи радянський комунізм. Ніщо з цього не працює в сучасній Росії - це багатоконфесійна країна, громадянська свобода там викорінена за часів Путіна, а комунізм мертвий. Залишається історія – єдино правильна її, продиктована зверху версія. Незгода з нею карається як злочин.

Наріжним каменем кремлівської кампанії є відзначення радянської перемоги у Другій світовій війні, відомій у Росії як "Велика вітчизняна війна". Її подають як подвиг, що покриває російський народ у вічній славі. Цей фокус зрозумілий. Історія Росії ХХ ст була відзначена подіями невимовного насильства та жаху, які розділили, а не об'єднали народ - революції, громадянська війна, голод і, за Йосипа Сталіна, державний терор. Але тріумф над нацистською Німеччиною, досягнутий жахливою ціною людських життів, це пам'ять, яка об'єднує росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

Проте в офіційній версії тієї війни та її наслідків, яку називають епохою, коли СРСР був наддержавою, немає місця для незручних фактів. Серед них - депортація Сталіним цілих народів, як то чеченців та кримських татар, з їхніх батьківщин, а також його військова окупація та встановлення однопартійного комуністичного правління у Східній Європі.

Інша історія була за Михайла Горбачова, останнього радянського лідера. За його правління в 1985-1991 роках Москва засудила секретний протокол нацистсько-радянського пакту, який призвів до радянського вторгнення до Польщі в 1939 році та анексії країн Балтії. Пізніше Росія взяла на себе відповідальність за вбивство понад 20 тис. представників польської еліти в Катинському лісі в 1940 році. Злочини сталінізму викривали тоді як ніколи раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Відкривши історію таким чином, Горбачов підірвав контроль Кремля над Східною Європою та репресивними владними структурами вдома. Саме це й обурює Путіна - звільнення історії від офіційного контролю руйнує національну єдність і загрожує державній владі.

У путінській версії минулого Росії до похвальних подій належать навернення Русі в Х ст до християнства, територіальні завоювання Петра І і Катерини ІІ, поразка Наполеона Бонапарта в Росії, і, перш за все, "Велика вітчизняна війна". Події, які слід оплакувати чи засуджувати, включають Смутний час початку XVII ст, коли Московська держава майже розвалилася, і дві революції 1917 року з тієї ж причини. Вони також включають національну політику Володимира Леніна, яка, як вважає Путін, дала перевагу українцям та іншим за рахунок росіян, і те, що розглядається як помилкові реформи Горбачова та анархія 1990-х за Бориса Єльцина.

Путін не єдиний серед кремлівських правителів, хто поставив історію під державний контроль. У сталінські часи Івана Грозного зображували як мудрого державного діяча, який винищував зрадників. Опричнина Грозного 1565-1572 років, ранній приклад масових репресій у стилі Кремля, була названа "прогресивною" політикою. Для росіян, які жили за Сталіна, намічена паралель між двома тиранами була надто очевидною і лякаючою.

Переписування історії Путіним - його спроба виправдати загарбницьку війну в Україні. Він виправдовує криваву кампанію на хибних підставах, що українці не є самостійним народом і не заслуговують на державність

Ми повинні не менш серйозно ставитися до переписування історії Путіним. Це суттєвий елемент його спроби загарбницької війни в Україні, оскільки він виправдовує криваву кампанію на абсолютно хибних підставах, що українці не є самостійним народом і не заслуговують на державність. Одного разу російські студенти можуть отримати доступ до підручників, які розкривають брехню Путіна. Це, щоправда, може бути не скоро.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Росія дає новий урок спотворення історії" – FT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути