понеділок, 20 липня 2020 16:44

Російські багатії скупили вакцину від Covid-19 - Bloomberg

Російські багатії скупили вакцину від Covid-19 - Bloomberg
У Росії спростовують чутки, що "еліти" вакцинувалися від Covid-19. Фото: ТАСС

У понеділок 20 липня мережу підірвала інформація, що представники вищого керівництва та великі бізнесмени Росії з квітня вакциновані експериментальним препаратом проти Covid-19 місцевої розробки.

Про це, посилаючись на власні джерела в РФ, повідомило агентство Bloomberg.

Американське джерело пише, що нібито має в розпорядженні дані про вакцинацію "сотень" людей, в тому числі топпрацівників компанії "Русал", мільярдерів і урядовців.

"Найкращі керівники компаній, включаючи алюмінієвий гігант United Co. Rusal, а також магнати-мільярдери та урядовці, почали отримувати кадри, розроблені державним інститутом ім. Гамалії в Москві ще в квітні. Вони відмовилися від ідентифікації, оскільки інформація не є загальнодоступною", - йдеться, зокрема, в тексті.

Також повідомляється, що вакцина "Гамалія", розробку якої фінансує державний Російський фонд прямих інвестицій та підтримує Міністерство оборони РФ, минулого тижня завершила першу фазу випробування за участю військових. Інститут не опублікував результати дослідження, в якому брали участь близько 40 осіб, але розпочав наступний етап тестування з більшою групою.

Хоча нові зразки є "безпечними", оскільки вони засновані на перевірених вакцинах проти інших захворювань, їхня ефективність ще не визначена, за словами Сергія Нетесова, колишнього керівника напрямку державного вірусологічного центру в Новосибірську, де також працюють над вакциною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців готові вакцинуватися від коронавірусу

Керівник Російського фонду прямих інвестицій Кирил Дмитрієв заявив, 3-й етап випробувань розпочнеться 3 серпня і включатиме тисячі людей у Росії, Саудівській Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратах, а вакцину почнуть розповсюджувати в країні вже у вересні. Це у той час, як західні дослідники місяцями проводять 3-ю фазу випробувань, щоб краще зрозуміти безпеку та ефективність.

"Дмитрієв повідомив, що він та його родина зробили щеплення, і зазначив, що велика кількість інших добровольців також мали можливість. Він відмовився надати більш детальну інформацію. Інститут Гамалії заявив, що вакцинував свого директора, а також команду, яка проводить дослідження. У травні підконтрольний державі Сбербанк набирав добровольців серед працівників, щоб долучити їх до випробувань", - пише Bloomberg.

Деякі керівники великих компаній заявляють, що відхилили пропозицію з питань охорони здоров'я. Один магнат зазначив, що вирішив не брати участь після того, як його лікар сказав, що на оцінку ризиків нової вакцини знадобиться щонайменше рік.

Однак, офіційні джерела в Науково-дослідному центрі ім. Гамалії не підтверджують інформацію агентства.

"Нічого не знаю про великих (бізнесменів), і про дрібних теж", - сказав директор НДЦ епідеміології та мікробіології ім. Гамалії Олександр Гінзбург та запропонував звернутися за коментарями в МОЗ РФ.

Там повідомили, що тривають клінічні випробування 2 форм вакцини, і що "в цивільний оборот вона не випущена".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВООЗ озвучили дату початку масової вакцинації від Covid-19

Вакцина від центру ім. Гамалії і військового відомства РФ заснована на людському аденовірусі (один з вірусів застуди): його "озброїли" білковими шипами SARS CoV-2 для стимуляції імунної відповіді. Вона вже нібито пройшла 1-у фазу клінічних випробувань із 40 піддослідними, в тому числі солдатами. Публікації результатів немає, але співробітники говорять про "успіх" вже наступної нової фази випробувань. Ще навесні вони, включаючи директора Гінзбурга, випробували на собі цю вакцину. Творці вважають, що її дія триватиме пару років.

Російські медики дані західних ЗМІ про те, що російська "верхівка" вже давно щеплена від SARS-CoV-2, називають "спекуляціями і чутками". Офіційні джерела також всіляко спростовують - зокрема, у понеділок повідомили агентству "Інтерфакс-Росія", що не знають про доступ місцевих політиків і бізнесменів до препарату.

На запитання журналістів під час пресконференції у понеділок, чи вже вакцинувався президент Володимир Путін, речник Кремля Дмитро Пєсков сказав: "Мабуть, не було б гарною ідеєю використовувати несертифіковану вакцину для глави держави", додавши, що він не знає, щоб інші чиновники намагалися це зробити.

У середині червня в Міноборони РФ заявили, що завершують підготовку до початку клінічних випробувань російської вакцини від коронавірусу спільно з Національним дослідницьким центром епідеміології та мікробіології ім. Н. Ф. Гамалії. Повідомлялося, що вакцину випробовують на добровольцях.

Зараз ви читаєте новину «Російські багатії скупили вакцину від Covid-19 - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути