Ексклюзиви
субота, 24 березня 2018 15:39

Росіяни накинулася на Латвію за навчання державною мовою

Росіяни накинулася на Латвію за навчання державною мовою
Дипломати РФ заявили, що прийнята поправка до Латвійського закону про освіту є дискримінацією російськомовного населення. Фото: Инфорос

Міністерство закордонних справ РФ обурилося з приводу прийняття латвійським урядом поправки до закону про освіту. Згідно документу, у школах нацменшин Латвії відбуватиметься поступовий перехід на навчання державною мовою.

На думку росіян, такий крок є дискримінацією та примусовою асиміляцією російськомовних осіб. Крім того, "ускладнює двосторонні відносини" країн, йдеться у коментарі департаменту інформації і друку МЗС РФ.

Посадовці РФ стверджують, що у Латвії ігноруються масові протести і звернення російськокмовних мешканців до президента. Також поза увагою лишають звернення у світові правозахисні організації.

"Такі одіозні кроки, що здійснюються під лицемірними гаслами, нібито робиться це мало не "на благо", і навіть більше того, "на прохання самих учнів та їх батьків", на практиці не мають нічого спільного з інтересами нацменшин, що проживають в країні, а навпаки - є продовженням проведеної протягом останніх 25 років в Латвії дискримінаційної політики, спрямованої на примусову асиміляцію російськомовного населення", - зазначили росіяни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 країн ЄС і США планують вислати російських дипломатів

МЗС Росії наполягає, що третина населення Латвії страждає через політику "інтеграції" і "зміцнення позиції державної мови".

"Офіційна Рига має усвідомлювати, що своїми недружніми кроками продовжує ускладнювати двосторонні відносини, і вся відповідальність за це повністю лягає на латвійську сторону", - додали дипломати РФ.

Сейм Латвії в третьому, остаточному читанні прийняв поправки до закону про освіту. Він скасовує навчання російською мовою в школах країни. За це рішення проголосували 58 депутатів сейму, 18 виступили проти. Реформа повинна проводитися поступово з 1 вересня 2019 року і завершитися в 2021-2022 навчальному році.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни накинулася на Латвію за навчання державною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути