четвер, 27 вересня 2018 08:02

Росіяни могли самостійно знищити власний літак Іл-20 у Сирії - ЗМІ

Росіяни  могли самостійно знищити власний літак Іл-20 у Сирії  - ЗМІ
Збитий в Сирії російський літак Іл-20 Фото: REUTERS

Російський літак Іл-20 у Сирії могли знищити самі росіяни ракетою, запущеною з комплексу С-400.

В той же день низка джерел повідомила, що російське угруповання військ вперше застосувало ЗРК С-400, розгорнутий на авіабазі Хмеймім. Однак було незрозуміло, проти якого об'єкта була задіяна новітня зенітна система, пише видання in24.org.

Арабські ЗМІ стверджують, що російської комплекс С-400 здійснив спробу перехоплення сирійської ракети С-200, коли стало ясно, що вона загрожує літаку Іл-20. Однак, запущена навздогін російська зенітна ракета не встигла наздогнати "сирійську" ракету комплексу С-200 і була ліквідована в польоті.

Російський блогер під ніком "Эль Мюрид" зазначає, що історія з сирійцями, які відпрацювали по російському літаку, виглядає досить дивною.

"Проблема в тому, що на дану тему висловлювалися багато, але професійні військові, що мали справу саме з системою С-200 як раз висловлювали глибокий сумнів у офіційній версії. Комплекс С-200 вимагає супроводу цілі розрахунком в процесі всього польоту ракети. Якщо ракета "захопила" іншу ціль, відмінну від первинної, то розрахунок може і навіть зобов'язаний віддати наказ ракеті на самоліквідацію. Крім того, згідно з даними російського міноборони виходить дуже пристойний перепад висот між ракетою С-200 і літаком - близько 5 тисяч метрів. В результаті ракета повинна була на останній ділянці траєкторії робити майже прямовисну гору, щоб збити літак. Щось там з цією версією не дуже зросталося", - пише блогер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Введуть санкції проти найближчого оточення Путіна - назвали умову

Поява російської С-400 в описуваних подіях, за його словами, змінює картину.

"У цьому випадку виникає ймовірність того, що запущена ракета могла самоліквідуватися, але під її вибух або осколки міг потрапити Іл-20, що й стало причиною його катастрофи. Зрозуміло, що в такому випадку визнати провину (нехай і непряму) вже не сирійського, а чисто російського розрахунку російське командування не могло в принципі - і з міркувань престижу, і з урахуванням того, що С-400 продається в Туреччину, а на цьому контракті зав'язані багато політичних домовленостей", - зазначає "Эль Мюрид".

Раніше повідомлялося, що російський Іл-20 з 15 військовими на борту був збитий над Середземним морем зенітним ракетним комплексом С-200, що належить сирійською системою ППО.

У Москві стверджують, що російським літаком прикривалися винищувачі F-16 Ізраїлю, які наносили удари по цілям в провінції Латакія. РФ розцінила як ворожі дії Ізраїлю і заявила, що залишає за собою право на відповідні дії. Ізраїль поклав повну відповідальність за знищення російського літака Іл-20 в провінції Латакія на уряд Башара Асада.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни могли самостійно знищити власний літак Іл-20 у Сирії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути